Brexitin uhrit: Skottiviski ja Cornwallin pasteijat

Brittiläiset elintarviketuottajat pelkäävät, että skotlantilaisen viskin, Stilton-sinihomejuuston ja suosittujen Cornwallin pasteijoiden tuotesuoja häviää EU-eron myötä. Niitä voisi sen jälkeen valmistaa missä hyvänsä.

Britannia
Uutisvideot: Näin syntyy Cornwallin pasteija
Uutisvideot: Näin syntyy Cornwallin pasteija
Pasteijoiden leipomista.
Leipomoyrittäjä Marion Simmons haluaa, että Cornwallin pasteijoita saa jatkossakin tehdä vain Cornwallissa.Antti Haanpää / Yle

PORTREATH, CORNWALL Britanniassa on huomattu, että maan erohanke EU:sta vaikuttaa yllättävän moneen asiaan. Yksi näistä on EU:n tietyille elintarvikkeille myöntämä nimisuoja.

EU on myöntänyt nimisuojan kymmenille brittituotteille – samaan tapaan kuin esimerkiksi fetajuustolle tai parmankinkulle. Mukana on juustoja, makkaroita ja alkoholijuomia, joita on perinteisesti tuotettu jollain tietyllä alueella.

Aitousmerkintä on tärkeä esimerkiksi skotlantilaisen viskin valmistajille, jotka myyvät tuotteitaan eri puolille maailmaa.

Mutta nimisuojan puolesta on huolissaan myös pienimuotoisempi elintarvikebisnes, esimerkiksi Cornish pasty -piiraan valmistajat Englannin lounaiskärjessä.

Tässä esimerkkilista kahdeksasta EU-suojaa nauttivasta brittituotteesta:

Cornwallin pasteijoita.
Cornwallin pasteijoissa on täytteenä naudanlihaa, perunaa, lanttua ja sipulia.Antti Haanpää / Yle

1. Cornwallin pasteija

Naudanlihalla ja kasviksilla täytetyn Cornish pastyn resepti on peräisin 1800-luvulta. Alun perin kaivosmiehen lounasevääksi leivottu piiras on nykyään tunnettu ja suosittu elintarvike joka puolella Britanniaa.

EU:n nimisuoja määrää, että Cornwallin pasteija täytyy valmistaa Cornwallin kreivikunnan alueella perinteisen reseptin mukaan. Esipaistettuja tuotteita tosin voi paistaa valmiiksi myös muualla.

Pasteijan valmistajien yhdistys The Cornish Pasty Association ilmoitti viime kesänä brexit-äänestyksen jälkeen olevansa pettynyt tulokseen. Yhdistys vaati brittihallitukselta toimia elintarvikkeiden nimisuojan säilyttämiseksi myös Britannian EU-eron jälkeen.

Leipomoyrittäjät pelkäävät, että brexitin jälkeen Cornwallin pasteijoita voisi valmistaa myös muualla Britanniassa lähempänä kuluttajia – tai jopa ulkomailla.

– Pasteija tuo tänne paljon työpaikkoja. Se on osa tätä yhteisöä ja osa meidän historiaamme. Yritämme suojella tuotetta, joka meidän mielestämme kuuluu Cornwalliin, ei minnekään muualle, sanoo leipomoyrittäjä Marion Simmons Portreathin rantakaupungista.

Hallitus on kehottanut yrittäjiä rekisteröimään pasteijan tuotemerkiksi, mutta yrittäjät eivät ole täysin tyytyväisiä ehdotukseen.

Skotlantilaisia viskejä
Skottiviskin tuottajia huolettaa myös pääsy EU:n sisämarkkinoille brexitin jälkeen.Felipe Trueba / EPA

2. Skotlantilainen viski

Skottiviskiksi saa EU:n nimisuojan mukaan nimittää ainoastaan Skotlannissa valmistettua viskiä.

Viskiä ei saa makeuttaa tai maustaa. Värin takia siihen tosin saa lisätä karamellia eli hitaasti kuumennettua sokeria. Alkoholiprosentin täytyy olla ainakin 40.

Britannian EU-erohankkeessa skottiviskin tuottajia kuitenkin huolettaa ennen kaikkea pääsy EU:n sisämarkkinoille. Viskin viennistä 40 prosenttia kun suuntautuu EU-maihin.

Näkymä kadulta kohti Plymouthin Gin -tislaamoa Englannin Plymouthissa. Etualalla kiinalaisen ravintolan kyltti.
Plymouthissa giniä tuottaa enää vain yksi tehdas.Victoria Simpson / REX / AOP

3. Plymouthin gini

Tällä nimellä saa kutsua vain Plymouthin kaupungissa tuotettua giniä.

Plymouthin gini on London dry giniä makeampaa. EU-sääntöjen mukaan sen tulee maistua voittopuolisesti katajanmarjoille. Alkoholiprosentin tulee olla 37,5.

Englantilaista sinihomejuustoa myydään ulkoilmatorilla Lontoon Hackeyssa.
Stilton-homejuuston rasvaprosentti pitää olla vähintään 48.REX / AOP

4. Stilton-homejuusto

Vaarassa voi olla myös englantilaiseen jouluun erottamattomasti kuuluva makupari portviini ja Stilton-sinihomejuusto. Stiltonia valmistetaan myös valkohomejuustona.

Näitä valmistetaan Leicestershiren, Derbyshiren ja Nottinghamshiren kreivikunnissa, paikallisten lehmien maidosta ja perinteisin menetelmin.

Rasvaa pitää olla ainakin 48 prosenttia.

Prinssi Charles pääsi tutkimaan perinteisen juuston valmistusta syyskuussa 2015 Englannin Wensleydalessa.
Wensleydale-juuston kanssa on näyttäytynyt julkisuudessa myös prinssi Charles.AOP

5. Yorkshire Wensleydale -juusto

Tällä nimellä voi kutsua vain Wensleydalen laaksossa Pohjois-Yorkshiressa tuotettua juustoa. Myös siihen on tärkeää käyttää paikallisten lehmien maitoa.

Wensleydale-juuston maine kasvoi 1990-luvulla, kun siitä puhuttiin brittiläisissä Wallace ja Gromit -animaatioelokuvissa. Wallace kertoo elokuvassa Suurenmoinen huviretki, että Wensleydale on hänen lempijuustonsa.

Valkoisella lautasella oleva makkara-annos vaaleanpunaisen pöydän päällä.
Cumberlandin makkara voi olla puoli metriä pitkä.REX / AOP

6. Cumberlandin makkara

Cumberlandin makkaraa voi EU-säädösten mukaan valmistaa vain Cumbrian kreivikunnassa Skotlannin rajalla. Perinteiseen tapaan tehty makkara on hyvin pitkä, noin puoli metriä, ja se myydään spiraaliksi kierrettynä.

Makkara tehdään porsaanlihasta, yrteistä ja mausteista. Lihapitoisuuden täytyy olla 80 prosenttia.

Lohi kuohuvassa joessa.
Skotlantilainen villilohi pitää pyytää alle 1500 kilometrin päästä Skotlannin rannikolta. REX / AOP

7. Skotlantilainen lohi

EU:n nimisuoja on myönnetty myös tietyltä alueelta pyydetyille kalalle ja mereneläville.

Skotlantilaisena villilohena voi myydä vain Atlantilta, alle 1 500 metrin päässä Skotlannin rannikosta pyydettyä lohta.

Skotlantilaisena kasvatettuna lohena taas voidaan myydä kalaa, joka on kasvatettu tavanomaisin menetelmin tai luomumenetelmin Skotlannin länsirannikolla, Ulko-Hebrideillä tai Orkneyn tai Shetlannin saarilla.

Miehellä on kädessään kaksi lautasannosta ostereita. Takana Whitstable oysters -mainos.
Whitstablen kaupunki tunnetaan jokavuotisista osterifestivaaleista.REX / AOP

8. Whitstablen osterit

Kentissä sijaitseva Whitstablen rantakaupunki tunnetaan ostereistaan, joita on syöty seudulla jo muinaisten roomalaisten aikaan. Ostereita juhlitaan jokavuotisessa osterifestivaalissa.

EU:n nimisuoja määrää, että Whitstablen ostereina voi myydä vain sellaisia ostereita, jotka on pyydetty Whitstablen lähialueelta.

Ostereidenkin suoja on näillä näkymin kuitenkin voimassa vain siihen asti, kunnes Britannian EU-ero tulee voimaan.