1. yle.fi
  2. Uutiset

Veneala kerää nimiä veneveroa vastustavaan adressiin – Yrityksillä kaikesta huolimatta valoisat näkymät

Veneala pelkää suunnitellun veneveron hidastavan kauppaa ja vievän työpaikkoja.

Venevero
Veneitä satamassa.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Venealan yritykset pelkäävät hallituksen suunnitteleman veneveron hyydyttävän kauppaa ja vievän alalta työpaikkoja. Yritykset ja veneilyn harrastajat keräävät nimiä veroa vastustavaan adressiin.

– Ennakoitu vero on jo vaikuttanut kuluttajien käyttäytymiseen ja syönyt orastavaa kotimaan kasvua. Pelkonamme on koko ajan teollisten työpaikkojen siirtyminen kotimaasta halvemman tuotannon maihin, kuten Ruotsin ja Norjan veneteollisuudessa on käynyt, sanoo Venealan Keskusliitto Finnboatin hallituksen puheenjohtaja Jouko Huju tiedotteessa.

Venekauppa jäi viime vuonna edellisvuoden tasolle, Finnboat laskee. Ala työllistää Suomessa suoraan noin 3 500 henkilöä ja välillisesti jopa 6 000 henkilöä.

Venevero vaikuttaisi myös saariston ja järvialueiden matkailu- ja palveluelinkeinon työpaikkoihin, Finnboat arvioi.

Veneveroa on suunniteltu yli yhdeksänmetrisille ja yli 50 hevosvoiman veneille. Venettä kohden veroa kerättäisiin 100–300 euroa. Valtio arvioi saavansa veneverosta noin 15 miljoonan euron tuoton.

Veneala laskee kuitenkin veneveron pudottavan valtion verotuloja.

– Pienikin muutos veneiden käytössä tai myynnissä aiheuttaa arvonlisäverotuloissa suuremman pudotuksen kuin mitä verolla toivotaan saatavan. Nykyiset polttoainevero ja arvonlisävero kohdentuvat jo yksinkertaisesti ja oikeudenmukaisesti veneilijöiden kulutukseen, Huju sanoo.

Yrityksillä valoisammat näkymät

Venealan yritysten odotukset tälle vuodelle ovat Finnboatin tuoreessa barometrissä (siirryt toiseen palveluun) kuitenkin valoisammat.

Yli 70 prosenttia alan yrityksistä arvioi henkilöstömäärän pysyvän ennallaan ja yli 20 prosenttia arvioi, että henkilöstön määrä kasvaa. Viisi prosenttia arvioi henkilöstön määrän kutistuvan.

Lisäksi yli puolet alan yrityksistä arvioi liikevaihdon kasvavan viime vuodesta ja yli 40 prosenttia arvioi, että se pysyy ennallaan. Kuusi prosenttia arvioi liikevaihtonsa supistuvan viime vuodesta.

Lue seuraavaksi