1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Internet-meemit

"Suomi toiseksi" -video pamahti viraalihitiksi – jo miljoonia katsojia

Noin viikon uutisilta pyydettiin Trumpille irvailevaa Suomi-videota. Hulvaton naljailu on maailmanlaajuinen vitsi-ilmiö.

Noin viikon uutiset: America First, Finland Second
Noin viikon uutiset: America First, Finland Second

Joskus kaikki onnistuu ja kaikilla on kivaa. Tarvitaan vain Donald Trump ja muutama lahjakas videonikkari – ja katso: viraalihitti "Suomi toiseksi" (siirryt toiseen palveluun) on syntynyt.

Kyse on tietenkin Ylen Noin viikon uutiset -satiiriohjelmassa esitetystä videosta ”America first, Finland second”. Eilen torstaina nähty video on levinnyt verkossa kiitettävästi: sillä on jo miljoonia näyttökertoja Facebookissa (siirryt toiseen palveluun) ja videota on jaettu lähes 40 000 kertaa. Youtubessa katsojia on ollut yli 80 000.

Hulvaton video esittelee Suomea reilussa kolmessa ja puolessa minuutissa mairittelevalla tavalla – itselleen Yhdysvaltain presidentille Donald Trumpille. Koska Trump on vaalikampanjastaan lähtien vakuuttanut panevansa Yhdysvallat etusijalle (”America First”), niin suomalaisvideossa ehdotetaan hyvin perustein, että eikö Suomi voisi olla sitten hyvä kakkonen, ”America First, Finland Second”!

Videossa kerrotaan, että Suomi on tuhansien järvien maa. Tai siis se on väärä fakta, sanotaan puolentoista miljoonan. Me teimme hiekkamyrskystä (Sandstorm) hitin, vaikka meillä ei ole edes hiekkaa. Arabeilla on, mutta ei hittiä. He ovat luusereita, video jatkaa.

Meillä on parhaat herkut: karjalanpiirakka, joka näytää ihan… ja mämmi, joka näyttää ihan… Me olemme voittaneet kaikki sodat ja meillä on KKK (Ku Klux Klan) eli K-marketit, meillä on muurit, tai oikeastaan hirviaidat – ja hirvet pantiin maksamaan ne.

Meillä on maailman parhaat feministit ja Minna Canth (paljon hauskaa ääntämisasusta) ja presidentti Tarja Halonen, joka on paras Conan O'Brien -lookalike jne. Juuri näistä syistä Suomi ansaitsee olla toiseksi paras.

Meneillään on maailmanlaajuinen videovillitys, jonka tuloksena on kymmeniä ellei satoja videoita Youtubessa ja Facebookissa. Kaikissa eri maat ehdottavat itseään Yhdysvaltain aisapariksi.

Hollanti aloitti

Hulluttelun aloitti Hollanti. "Zondag Met Lubach" (siirryt toiseen palveluun) –tv-satiirissa, joka on hieman Noin viikon uutisten tapainen ilta-show, esitettiin hollantilaisten ajatus siitä, miksi heidän pitäisi olla kakkosia.

He kertoivat sotineensa espanjalaisia vastaan, jotka ovat nyt kuolleet ja ovat luusereita. Tanskalaisetkaan eivät ole hyviä tyyppejä, saksalaiset ovat feikkejä jne. Lisäksi hollantilaiset kertovat rakentaneensa aidan (padon) pitääkseen meksikolaisten veden poissa rajoiltaan. He ovat myös rakentaneen valtameren pitääkseen etäisyyttä Meksikoon – ja meksikolaiset maksoivat sen!

Hollantilaisvideolla on Youtubessa yli 22 miljoonaa katsomiskertaa. Video asetti standardit muille maille, jotka yhdessä rysäyksessä alkoivat tehtailla omia versioitaan. Kaikissa imitoidaan Trumpia ja nälvitään naapureita ja kehutaan itseä tavalla, jonka vain Trump voi syvästi ymmärtää.

Kuva: Noin viikon uutiset / Yle

Saksa masinoi

Aloitteesta otti vaarin saksalainen satiiriohjelma, humoristi Jan Böhmermannin isännöimä ZDF:n Neo Magazin Royale (siirryt toiseen palveluun) .

He masinoivat epävirallisen verkkosivuston ”everysecondcounts.eu”:n (siirryt toiseen palveluun), jonne maailmankartalle on sijoitettu kaikki videoita tehtailleet maat otsikolla Who wants to be second? Hanketta varten perustettiin myös Facebook-sivusto "It's great" (siirryt toiseen palveluun).

Noin viikon uutisten versio syntyi viime viikonvaihteessa ja alkuviikosta hektisellä aikataululla, kertoo ohjelman tuottaja Juha Lahti.

– Saksalaisohjelma otti viikonvaihteessa meihin yhteyttä ja he kysyivät haluaisimmeko me tehdä oman versiomme, Lahti kertoo.

ZDF tarjosi käyttöön oman imitaattorinsa, amerikkalaisen Shaunin, joka spiikkaa videot kaikissa eurooppalaisissa tv-yhtiöiden tekemissä videoissa. Suomalaisten piti tehdä hänelle vain käsikirjoitus.

Suomi käsikirjoitti

– Saimme heiltä pyynnön ja katsojiltakin oli tullut viitisenkymmentä ehdotusta, joissa toivottiin videota. Jukka Lindström kasasi sitten kuuden hengen käsikirjoitustiimin.

– Valmista oli 02.00 keskiviikkoyönä. Työ vaati valtavasti tutkimusta ja videoiden etsimistä ja leikkaamista. Emme voi kuitenkaan ottaa kaikkea kredittiiä, sillä formaattihan oli valmis. Mutta vitsit tietenkin Suomesta, Lahti muistelee.

Videon nousu viraalihitiksi ei suorastaan yllätä Lahtea muiden maiden hurjien esityslukujen takia. Hän pelkäsi, että pari yksityisten tekemää suomalaisversiota söisivät videon tehoja, mutta niin ei nähtävästi käynyt.

Jotain hassuttelun suosiosta kertoo sekin, että ilmiö on saanut muunkinlaisia meemejä. Yksityisesti nimimerkillä Jamppamummo Productions tehty ”Suomi toiseksi” -video on saanut Youtubeen pilkkaversion ”Hitler kuulee Suomi toiseksi  -videosta” (siirryt toiseen palveluun) Perikato-elokuvan bunkkerikohtausta mukaillen.

Hitlerin mielestä käsikirjoitus on aivan hirven peestä. Mitä hän miettisi Noin viikon uutisten versiosta, ei ole tiedossa.

Jutun loppua on täsmennetty siten, että Hitler-meemi viittaa nimimerkki Jamppamummon "Suomi toiseksi" -videoon, eikä Noin viikon uutisten versioon, kuten alun perin.