Hyppää sisältöön

Tutkimus: Lakritsi raskausaikana voi vaikuttaa lapsen älykkyyteen – jo 250 grammaa viikossa liikaa

Nykysuosituksissa lakritsia ei tulisi syödä raskaana yhtään. Suomalaistutkimuksessa koehenkilöt saivat heikompia tuloksia älykkyyttä, muistia ja kielellisiä taitoja mittaavissa testeissä.

Kuva: AOP

Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan paljon lakritsia raskausaikana syövien äitien lapset saattavat altistua monille haittavaikutuksille. Tutkijoiden mukaan äidin liiallinen lakritsin syönti voi näkyä muun muassa lapsen älykkyysosamäärässä.

Helsingin yliopiston, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin yhteisessä tutkimuksessa verrattiin 378:a vuonna 1998 syntynyttä lasta, joiden äidit olivat syöneet runsaasti tai vähän lakritsia raskausaikana. Lapsia tutkittiin 8- ja 13-vuotiaina.

Runsaan lakritsin syönnin rajaksi määriteltiin yli 500 milligrammaa glykyrritsiiniä viikossa. Lakritsissa luontaisesti esiintyvän glykyrritsiinin määrä vaihtelee eri lakritsilaaduissa, mutta keskimäärin tämä vastaa noin 250 grammaa lakritsia viikossa.

Tutkimuksen tulosten perusteella tytöt, joiden äidit olivat syöneet suuria määriä lakritsia raskauden aikana, saavuttivat murrosiän muita varhemmin. Lisäksi heidän pituuskasvunsa ja painonnousunsa oli nopeampaa. Tytöt olivat keskimäärin neljä senttimetriä pitempiä ja kahdeksan kiloa painavampia kuin ikätoverit, jotka eivät olleet altistuneet suurille lakritsimäärille raskauden aikana.

Äidin lakritsin syönti näkyi myös tyttöjen ja poikien älykkyysosamäärissä. Suurille lakritsiannoksille sikiöinä altistuneet nuoret saivat psykologin tekemistä kognitiivisista päättelytesteistä keskimäärin seitsemän älykkyysosamäärän pistettä vähemmän kuin muut.

He saivat myös heikompia tuloksia muistia ja kielellisiä taitoja mittaavissa testeissä. Lisäksi tarkkaavaisuushäiriöt olivat heillä yleisempiä.

Miten tiedetään juuri lakritsin vaikuttaneen?

Tutkimuksessa mukana olleen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuspäällikön Eero Kajantien mukaan juuri raskausaikana nautitun lakritsin osuutta haittavaikutuksiin ei voida sanoa täysin varmasti. Tutkimuksessa pyrittiin huomioimaan niin paljon muita vaikuttavia tekijöitä kuin mahdollista, kuten esimerkiksi äidin koulutustaso.

– Ei sitä nyt ihan varmasti voi sanoa. Mutta katsoimme, että tässä on nyt sen verran vahvaa näyttöä, että varovaisuusperiaatteen perusteella on hyvä sanoa julki, että lakritsin käyttö raskauden aikana ei ole suositeltavaa, Kajantie sanoo.

Raskaana olevien ruokasuosituksissa (siirryt toiseen palveluun) lakritsi ja salmiakki siirrettiin viime vuoden alussa ryhmään "ei suositella", kun aiemmissa suosituksissa niiden käyttö oli rajattu 50 grammaan päivässä. Kajantien mukaan nyt julkaistun tutkimuksen tulokset olivat tiedossa jo tuolloin.

– Meille tuli yllätyksenä, että äidit toivat esiin, että neuvolassa oli kehotettu syömään lakritsia kun on matala verenpaine, Kajantie kertoo.

Pitäisikö kaikkien välttää lakritsia?

Kajantien mukaan nyt julkaistun tutkimuksen tuloksia ei voi yleistää koskemaan muuta kuin sikiöaikaista altistusta.

Kajantie huomauttaa, että joillekin ihmisille lakritsi voi kuitenkin aiheuttaa verenpaineen kohoamista. Kajantie neuvookin kaikkia pitämään lakritsin syömisen kohtuuden rajoissa.

– Mitään yksittäistä ainetta ei ole hyvä käyttää suuria määriä.

.
.