Lehdet 100 vuotta sitten: frakkia ei enää tarvitse ylioppilaskirjoituksissa

Kansalliskirjasto on avannut itsenäisyyden alun sanomalehdet digitaalisesti kaikille luettavaksi. Tasan sata vuotta sitten 10.2.1917 huolta aiheutti paitsi sokeripula myös ylioppilaskokelaiden pukeutuminen.

ylioppilaskirjoitukset
Riihimäen sanomat 10.2.1917

Kansalliskirjasto (siirryt toiseen palveluun) on avannut verkossa yleisön nähtäville itseänisyyden alun digitoidut sanoma- ja aikakauslehdet vuoteen 1920 asti.

Uutta aineistoa tuli käyttöön noin 1,9 miljoonaa sivua. Suomen 100-vuotisjuhlavuonna kansalaisilla on noussut kiinnostus vuoden 1917 aineistoa kohtaan.

Nämä olivat ajakohtaisia uutisaiheita eteläisessä Hämeessä tasan sata vuotta sitten.

Riihimäen Sanomat 10. helmikuuta 1917: Ei enää frakkipakkoa

Kallis aika on käynyt tuimasti vahan kunnianarvoisen ylioppilasfrakin kimppuun.

Hbl:ssä eräs huolestunut kirjoittaja kysyy: ”Onkohan liian rohkeata ehdottaa, että yliopiston rehtori magnificus tahi ylioppilasvaliokunnan puheenjohtaja sanomalehdissä tiedottaisi, että nykyisten kalliiden aikojen vuoksi ei ylioppilaskokelaitten, ei naisten että miesten tarvitse tutkinnoissa, esiintyä mustassa juhlapuvussa.

Lehden edustaja sai tilaisuuden kysymysten johdosta puhutella tutkintavaliokunnan puheenjohtajaa professori Gustafssonia, joka ihmetteli, että yleisön keskuuteen on juurtunut käsitys mustan juhlapuvun välttämättömyydestä ylioppilastutkinnossa.

Puvusta ei ole mitään määräystä olemassa ja musta puku, puhumattakaan frakista ei ole pitkään aikaan enää ollut poikkeuksettoman tavankaan vaatima.

Siistin voidaan kuitenkin hyvällä syyllä jokaisen ylioppilaskokelaan puvun toivoa olevan.

Tärkeintä joka tapauksessa on, mitä kokelaalla päässä on, eikä se mitä on päällä.

Hämeen Voiman etusivu 10.2.1917

Hämeen Voima 10. helmikuuta vuonna 1917: Sokeria luvassa

Elintarvikelautakunnalle saapuneen tiedon mukaan on kysymys tammikuun sokerin myöntämisestä Hämeenlinnalle ratkaistu myönteiseen suuntaan. Sokeritilaus lähetettiin eilen ja saatanee sokeria tänne jo ensi viikolla, mikä onkin varsin toivottavaa.

Janakkalan kuntakokouksessa

Päätettiin asettaa 5 henkinen toimikunta järjestämään koulupuutarhakysymystä ja samalla huolehtimaan, että juurikasvien ja vihannesten viljely saataisiin kunnassa muutenkin laajemmin käytäntöön.

Lammilta

kirjoitetaan meille, että sielläkin on saatu olla ilman sokeria. Joulukuun sokeri saatiin tammikuun alkupäivinä, mutta tammikuun sokerin saamisesta ei ole vielä tietoa.