Lintujen ruokintaa kannattaa jatkaa vaikka pakkaset helpottavat – vältä kuivunutta leipää

Lintujen ruokintaa voi jatkaa niin kauan, kun maassa on lunta ja yöpakkaset jatkuvat. Lumien lähdettyä ruokinta on syytä lopettaa kokonaan.

Kotimaa
Hömötiainen
Raine Martikainen / Yle

Monet linnut tarvitsevat edelleen ihmisen apua ruuan hankinnassa. Parhaita eväitä ovat mahdollisimman energiapitoiset syötävät, kertoo BirdLife Suomen tiedottaja ja Linnut-lehden päätoimittaja Jan Södersved.

Suosi näitä:

Linnuille erityisen hyödyllisiä ovat erilaiset rasvat, murskatut maapähkinät ja auringonkukan siemenet. Niistä linnut saavat nopeasti paljon energiaa ja selviävät pitkistä talviöistä.

Energiapommit maistuvat useimmille lajeille, mutta esimerkiksi keltasirkku ei niistä välitä. Sen sijaan sille maistuu hyvin_ kotimainen kaura tai ohra._ Ne kelpaavat hyvin myös varpusille ja harakoille.

Harvinaisemmat viljat, kuten hirssi, hamppu ja pellava voivat niin ikään maistua siivekkäille. Lisäksi Södersved pitää kaupasta saatavia lintujen ruokia hyvinä.

Hedelmät ja marjat sopivat puolestaan tilhille ja mustarastaille.

Vältä näitä:

Linnuille ei saa antaa pilaantunutta ruokaa, jota ihminen itsekään ei söisi. Myöskään kuivunut leipä ei ole linnuille erityisen sopivaa, vaikka se ei sinänsä haitallista olekaan.

– Siinä on liian vähän energiaa, jota pitäisi saada paljon lyhyen päivän aikana seuraavaa yötä varten, sanoo BirdLife Suomen tiedottaja, päätoimittaja Jan Södersved.

Haitallisimpia ovat runsaasti suolaa sisältävät rasvat. Södersvedin mukaan ihmiset osaavat jo hyvin välttää niitä lintulaudoilla.

– Pieni määrä normaalisuolaista ruokaa ei ole haitallista mutta suolaiset keitto- tai paistorasvat tai kinkut ovat.

Lintujen ruokkijan kannatta vielä muistaa, että vettyneet kaurahiutaleet eivät ole hyvää ruokaa.

Myös avokado kannattaa jättää pois lintujen ruokintapaikoilta.

– Tutkimusten mukaan avokadossa olevan persiinin on todettu aiheuttavan linnuille myrkytysoireita, esimerkiksi varpuslinnuille. Papukaijoille persiini on jopa kuolettavaa, kertoo eläinfysiologian emeritusprofessori Esa Hohtola.

Siksi Hohtola suosittelee syömään avokadot itse ja antamaan linnuille vaikka omenaa ja päärynöitä.