1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. korruptio

Odebrecht – Brasilian korruptiokone on kylvänyt satoja miljoonia ympäri Latinalaista Amerikkaa

Brasilialaisen rakennusyhtiö Odebrechtin lahjusskandaali on levinnyt maasta toiseen.

Odebrechtin pääkonttori Brasilian Sao Paulossa. Kuva: Sebastiao Moreira / EPA

Brasilialainen rakennusyhtiö Odebrecht on aiheuttanut todellisen korruptiomyrskyn eri puolilla Latinalaista Amerikkaa.

Monialayritys on oikeudenkäynneissä myöntänyt maksaneensa lahjuksia kahdessatoista maassa päästäkseen kiinni rahakkaisiin sopimuksiin.

Oman ilmoituksensa mukaan Odebrecht on maksanut lahjuksia 740 miljoonaa euroa. Yhtiölle määrättiin joulukuussa lahjonnan takia 3,3 miljardia euroa sakkoja.

Nyt alueen maissa selvitellään vyyhtiä. Lähes 80 Odebrechtin työntekijää on suostunut todistajiksi yhtiötä vastaan käytävissä oikeudenkäynneissä.

Odebrecht-konserni oli Rio de Janeiron kesäolympialaisten suurimpia urakoitsijoita.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Peru, 27 miljoonaa euroa

Perussa syyttäjä on määrännyt entisen presidentin Alejandro Toledon lahjusepäilyjen takia vangittavaksi. Toledon epäillään ottaneen vastaan 19 miljoonaa euroa Odebrechtilta. Vastineeksi lahjuksista Toledo antoi syytteen mukaan luvan suuren moottoritien rakentamiselle Etelä-Amerikan halki Brasiliasta Perun rannikolle. Syytteet kiistäneen Toledon nykyistä olinpaikkaa ei tiedetä. Odebrecht on myöntänyt maksaneensa Peruun yhteensä 27 miljoonaa euroa lahjuksia.

Kolumbia, 10 miljoonaa euroa

Kolumbiassa istuva presidentti Juan Manuel Santos on joutunut epäilysten kohteeksi. Syyttäjän mukaan osa Odebrechtin entiselle kansanedustajalle maksamista lahjusrahoista on voinut päätyä Santosin vaalikampanjaan vuonna 2014. Odebrecht maksoi entiselle kansanedustajalle 4,3 miljoonaa euroa. Tästä miljoonan epäillään menneen Santosin kampanjaan. Santos on määrännyt asiasta täyden tutkinnan. Yhteensä Odebrecht on lahjonut Kolumbiassa kymmenellä miljoonalla eurolla.

Argentiina, 33 miljoonaa euroa

Néstor and Cristina Kirchnerin presidenttikausilla Odebrecht teki Argentiinassa suuria sopimuksia, yhteenä 260 miljoonan euron arvosta. Yhtiö maksoi lahjuksia 33 miljoonaa euroa päästäkseen urakoihin kiinni. Myös nykyisen presidentin Mauricio Macrin lähipiirin on epäilty sekaantuneen lahjusten ottamiseen.

Ecuador, 31 miljoonaa euroa

Ecuadoriin Odebrecht on kylvänyt lahjuksia 31 miljoonan euron arvosta vuosien 2007 ja 2016 välillä. Maan syyttäjä on vaatinut tietoja Brasilian ja Yhdysvaltojen viranomaisilta, jotta syylliset saataisiin kiinni.

Meksiko, 10 miljoonaa euroa

Meksikossa Odebrechtin tiedetään maksaneen 10 miljoonan euron lahjukset valtion omistaman yhtiön johtajille. Odebrechtin edustajat ovat myöntäneet antaneensa rahaa voittaakseen sopimuksia yhtiöltä, jonka nimeä he eivät kuitenkaan paljastaneet. Meksikon valtiollinen öljy-yhtiö Petróleos Mexicanos on ilmoittanut tutkivansa Odebrechtille myönnetyt urakat.

Brasilia, 328 miljoonaa euroa

Brasiliassa korruptiovyyhteen on kietoutunut poliittinen ja taloudellinen eliitti. Odebrecht on maksanut saamistaan miljardiurakoista valtavat lahjukset. Yhtiö on maksanut ilmoituksensa mukaan 328 miljoonaa euroa poliitikoille ja virkamiehille. Usein lahjus on maksettu kampanjatukena.Nykyisen presidentin Michel Temerin ja entisten presidenttien Dilma Roussefin ja Luiz Inacio Lula da Silvan nimet ovat olleet esillä.

Venezuela, 92 miljoonaa euroa

Yhdysvalloissa avattujen oikeusprosessien perusteella Odebrecht on maksanut Venezuelassa 92 miljoonaa euroa välittäjille, joilla on ollut suora yhteys julkisiin yhtiöihin. Odebrechtin tavoitteena on ollut Venezuelassakin päästä käsiksi luottamuksellisiin tietoihin ja varmistaa itselleen sopimuksia.

Panama, 55 miljoonaa euroa

Niin sanotuista Panama-papereista kuuluisuuteen nousseen asianajotoimisto Mossack Fonsecan toimistoihin on tällä viikolla tehty kotietsintöjä, joissa on selvitetty toimiston yhteyksiä Odebrechtiin. Odebrechtin epäillään maksaneen Panamassa lahjuksia yhteensä 55 miljoonaa euroa vuosina 2010-2014. Panaman mukaan yhtiö on sopinut maksavansa toimistaan huomattavat korvaukset.

Dominikaaninen tasavalta, 86 miljoonaa

Dominikaanisessa tasavallassa Oderbrecht on käyttänyt lahjuksiin 86 miljoonaa euroa saadakseen julkisia urakoita. Viranomaisten mukaan yhtiö on luvannut maksaa Dominikaaniselle tasavallalle huomattavat korvaukset lahjonnan takia. Sopimuksen mukaan se maksaa saarivaltiolle kahdeksan vuoden aikana 173 miljoonaa euroa.