Finlayson Art Area -kuvataidetapahtuma palkittiin vuoden kulttuuritekona Tampereella

Finlaysonin alueella kesällä järjestetty taidetapahtuma toi Tampereen katukuvaan mm. taideopiskelijoiden toteuttamia katumaalauksia, Pekka Jylhän taivaita kurkottelevia veistoksia sekä Marja Pirilän taidevalokuvia.

kuvataide
Pertti Ketonen seisoo Finlaysonin pihalla klassisen kangaskuvion päällä
Mauri Tikkamäki / yle

Tampereen vuoden 2016 kulttuuriteko -palkinto on myönnetty Pertti Ketoselle ja Grafiikanpaja Himmelblaulle Finlayson Art Area -kuvataidetapahtumasta. Tapahtuma järjestettiin viime kesänä toisen kerran.

Finlayson Art Area järjestetään vuosittain kesäaikaan Finlaysonin alueella ja sen näyttelyihin on osallistunut kansallisesti ja kansainvälisesti tunnettuja taiteilijoita, muun muassa Osmo Rauhala, Kaarina Kaikkonen ja Samuli Heimonen. Tapahtuma on nostanut esiin myös yleisölle tuntemattomampia taitajia.

Viime vuonna tapahtuma järjestettiin kesä-elokuussa teemalla veistoksellinen, vihreä ja värikäs Finlayson. Finlaysonin Art Areassa oli 20 näyttelypistettä ja mukana oli 16 kuudentoista taiteilijan töitä. Kuvat olivat levittäytyneet läheiseen parkkihalliin ja elokuvateatterin aulaan. Tampereen katukuvassa näkyi muun muassa TAMKin taideopiskelijoiden toteuttamia katumaalauksia, Pekka Jylhän Kukkataivas -veistoksia sekä Marja Pirilän taidevalokuvia.

Pekka Jylhän Kukkataivas -veistos
Pekka Jylhän veistos Kukkataivas – urbaanit kukatKalle Toivanen / Tampereen kaupunki

"Hyvä syy pysähtyä taiteen äärelle"

Tamperelaiset saivat ehdottaa vuoden kulttuuriteko -palkinnon saajaa. Palkinnon myönsi Tampereen kaupungin sivistys- ja elämänlaatupalvelujen lautakunta. Tänä vuonna korostettiin kulttuurin laajaa merkitystä ja haettiin erityisesti sellaisia tekoja, jotka rohkaisevat tamperelaisia olemaan aktiivisia ja liikkumaan.

Palkintotiedotteen mukaan Finlayson Art Area -kuvataidetapahtumaa ehdottaneet perustelivat ehdotustaan muun muassa sillä, että se on hieno kuvataiteen kesätapahtuma Finlaysonin alueella, tarjoaa kulttuuria sukupolvien työn ja kulttuuriympäristön keskellä.

Perusteluissa korostetaan, että tapahtuma tuo hienosti esiin sekä taiteilijoita että historiallisesti merkittävää kulttuuriympäristöä. Koska tapahtuma on ilmainen ja levittäytyy koko Finlaysonin alueelle, se on tavoittanut uusia yleisöjä ja antanut hyvän syyn pysähtyä taiteen äärelle. Tapahtuma herättelee myös pohtimaan, miten taide vaikuttaa rakennettuun ympäristöön ja viihtyvyyteen.

Palkinnon saaja Pertti Ketonen Grafiikanpaja Himmelblausta sanoo arvostavansa palkintoa suuresti.

– Tuntuu todella hienolta saada tunnustusta kulttuurin eteen tekemästämme työstä. Erityisesti olemme iloisia, että Finlayson Art Area -tapahtuman merkitys tamperelaisessa kulttuurikentässä on huomioitu, sillä olemme tehneet sen eteen todella paljon talkootyötä viimeiset kolme vuotta.

Vuoden kulttuuriteko -palkinto julkistettiin Koskikeskuksessa Kulttuuritori-tapahtumassa lauantaina.

Marja Pirilän taidevalokuvia Plevnan seinässä
Marja Pirilän taidevalokuvia Plevnan seinässäKalle Toivanen / Tampereen kaupunki