Ennätyskuumuus aiheutti sähköpulan Sydneyssä – "älkää menkö kotiin, sammuttakaa valot"

Viikonlopun aikana lämpötilat vain nousevat. Sairaalat valmistautuvat potilastulvaan.

Ulkomaat
Nuori mies kantaa surffilautaa rannalla Sydneyssä.
Surffaajat kokoontuivat varhain aamulla Bondi nimisellä rannalla Sydneyssä. Tammikuu oli Sydneyssä kaikkien aikojen kuumin.Joel Carret / EPA

Australian Uuden Etelä-Walesin osavaltio ja Sydneyn kaupunki riutuvat ennätyksellisen lämpöaallon kourissa. Australian sisäosien aavikoilta tuleva lämpö purkautuu merelle piinaten rannikon asukkaita myös Etelä-Australian osavaltiossa.

Lämpötilat ovat nousseet selvästi yli 40 asteen ja nousevat viikonlopun aikana sääennusteen mukaan edelleen.

Etelä-Australiassa ylimmäksi lämpötilaksi mitattiin 48,2 astetta, mikä sivuaa osavaltion kaikkien aikojen ennätystä, kertoo sanomalehti Sydney Morning Herald (siirryt toiseen palveluun).

Huomisesta lauantaista povataan kaikkien aikojen kuuminta helmikuun päivää. Sydneyssä tammikuu oli kaikkien aikojen kuumin kuukausi ja joulukuu tilastoidun säähistorian toiseksi kuumin joulukuu, joten kesästä on tulossa historian kuumin. Tilastot alkavat vuodesta 1858.

Kehotus säästää sähköä

Uuden Etelä-Walesin sähköntuotanto ei riitä kattamaan ilmastointilaitteiden kasvanutta sähkönkulutusta.

Osavaltion suuret teollisuuslaitokset ovat supistaneet tuotantoaan sähkön säästämiseksi. Suurin sähkönkuluttaja on alumiinisulatto Tomago, joka rajoittaa sulatusuuniensa toimintaa.

Osavaltion energiaministeri Don Harwin kehottaa asukkaita säästämään sähköä myös kotioloissa.

– Sen sijaan, että menisitte suoraan [töistä] kotiin ja panette TV:n ja lieden päälle, harkitkaa elokuviin tai kauppoihin menemistä, jotta pidätte kuormituksen alhaalla. Kaikki teot ovat avuksi.

– Olkaa hyvät, säästäkää energiaa. Säätäkää ilmastointi 26 asteeseen, säätäkää pakastimen lämpötilaa, sammuttakaa sähköiset laitteet ja valot, missä se vain on turvallista tehdä, Harwin ohjeisti.

Osavaltion sairaalat valmistautuvat ottamaan vastaan runsaasti kuumuuden sairastuttamia potilaita. Hätätilaministeriö neuvoo ihmisiä olemaan matkustamatta luonnonpuistoihin ja syrjäseudulle, mihin on vaikea saada apua.

Etelä-Australiassa sähköpulaa pahentaa poikkeuksellisen heikkotuulinen sää. Osavaltion sähköntuotannosta kolmannes on peräisin tuulivoimasta, joka tuottaa näissä oloissa heikosti.

Lähde: Reuters

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus