RKP ajaa kuntavaaleissa ilmaista varhaiskasvatusta ja vastustaa veneveroa

Kuntavaaleissa RKP kosiskelee ruotsinkielisten lisäksi saamelaisia, viittomakielisiä ja maahanmuuttajia.

kuntavaalit
Puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson ja puoluesihteeri Fredrik Guseff RKP:n kunnallisvaaliohjelman tiedotustilaisuudessa Helsingissä 10. helmikuuta 2017.
Puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson ja puoluesihteeri Fredrik Guseff RKP:n kunnallisvaaliohjelman tiedotustilaisuudessa Helsingissä 10. helmikuuta 2017.Roni Rekomaa / Lehtikuva

RKP lähtee kuntavaaleihin ensimmäistä kertaa vuosiin oppositiosta. Edellisen kerran puolue oli oppositiossa 1979. Puolueen puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson aikoo ottaa tilanteesta kaiken irti.

Tämä näkyy RKP:n vaaliteemoista. Puolue haluaa pitää saariston asuttuna ja vastustaa hallituksen suunnittelemia lauttamaksuja ja veneveroa.

Vastustuksen aihe numero yksi on kuitenkin maakuntamalli. Tulevaisuudessa kunnille jää entistä vähemmän valtaa, kun sosiaali ja terveydenhuolto siirtyy maakuntien vastuulle. Kunnat päättävät yhä kaavoituksesta ja kouluista.

– Maakuntamalli on kuin yhden koon sukkahousut. Sama malli ei välttämättä toimi Uudellamaalla, jossa on 1,6 miljoonaa ihmistä ja Keski-Pohjanmaalla, jossa on 77 000 asukasta, Henriksson sanoo.

RKP:n mielestä maakuntamallissa tärkeintä on hallinto, ei ihminen. Maakuntamalli on pääministeripuolue keskustan lempilapsi.

– Mitä tapahtuu esimerkiksi nykyään kolmannen sektorin järjestämille vanhuspalveluille? Näistä asioista olisi syytä päättää edelleen kunnissa. Siellä on asioista paras tietotaito.

Oppositioasema on nostanut puolueen kannatusta

RKP ajaa subjektiivisen päivähoidon säilyttämistä ja ilmaista varhaiskasvatusta. Palvelut se pitäisi “lähellä ihmistä”. Henriksson on tyytyväinen, että esimerkiksi Helsinki on päättänyt, että päivähoito-oikeus kuuluu yhä kaikille.

Puheenjohtaja Henriksson puhuu vuolaasti myös erilaisten vähemmistöjen asemasta. Vaalikampanjan avajaisissa vilahtelevat saamelaiset, maahanmuuttajat ja viittomakieliset.

– Suomella menisi paremmin, jos ilmapiiri olisi positiivisempi. Auttaisi, jos eduskunnassa vaikka joskus hymyilisi.

RKP tavoittelee kuntavaaleissa 1 300 ehdokasta, nyt kasassa on vasta tuhat. Tavoitteena on saada 130 000 ääntä. Edellisissä kuntavaaleissa puolue sai 117 865 ääntä.

Oppositioasema on nostanut RKP:n suosioita. Ylen tammikuun puoluekannatusmittauksessa se sai lähihistorian parhaan 5,4 prosentin kannatuksen. Kielitaistelu on pitänyt puolueen näkyvästi esillä. RKP on ajanut Vaasan keskussairaalan säilyttämistä.