1. yle.fi
  2. Uutiset

"Urheilijat maksoivat liian kovan hinnan"– näytelmä pohtii Lahden dopingkäryn ihmiskohtaloita

Ensi syksynä Vaasan kaupunginteatterin näyttämöllä ryvetään hiihdon vuoden 2001 dopingkäryssä, pohditaan sen taustoja ja lopulta noustaan taas maailman hiihtokärkeen.

Vaasan kaupunginteatteri
Janne Immonen, Harri Kirvesniemi ja Sami Repo heittivät Mika Myllylää ilmaan 22. helmikuuta 2001 Lahden  MM-kisoissa, joissa tämä voitti kultaa suorituksellaan.
Janne Immonen, Harri Kirvesniemi ja Sami Repo heittivät Mika Myllylää ilmaan 22. helmikuuta 2001 Lahden MM-kisoissa, joissa tämä voitti kultaa suorituksellaan.Anja Niedringhaus / EPA

Vaasan kaupunginteatterin johtaja Erik Kiviniemi tunnustaa, että hän on hyvin syvällä valmisteilla olevan Umpihankeen-näytelmän (siirryt toiseen palveluun) aihepiirissä, hiihdossa. Mies on innokas lajin harrastaja. Sen lisäksi Lahden 2001 MM-hiihtojen dopingkäryt vaikuttivat häneen syvästi.

– Nämä tapahtumat heilauttivat identiteettiä. Niissä oli jotain pysäyttävää. Jälkeenpäin aloin miettiä, että minusta nämä urheilijat maksoivat aivan liian kovan hinnan. Heidän tilanteensa oli aivan katastrofaalinen ja minä suren sitä, että niin kävi. Tämä sai aivan liian suuret mittasuhteet, kertoo syksyllä ensi-iltansa saavan näytelmän ohjaaja ja toinen kirjoittajista.

Vaasan kaupunginteatterin lavalla ei siis nähdä Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi (ohjaajan mielestä) tyypillistä sotadraamaa, vaan pysäyttävää urheiludraamaa moraalisine pohdintoineen.

Aihepiirin toivotaan vetävän kotisohvien sankareita teatterilavan äärelle.

Minusta nämä urheilijat maksoivat aivan liian kovan hinnan.

teatterinjohtaja Erik Kiviniemi

– Näytelmä alkaa ajasta ennen kisoja. Siinä valotetaan, millaisia menestymisen paineita, valintoja ja tavoitteita urheilijoilla oli. Minusta me katsojat olemme vastuussa siitä, että meille ei kelpaa mikään neljäs tai viides sija, vaan meillä on aikamoisia vaatimuksia menestymisen suhteen. Tämä kuvio luo sitä draamaa eli kosketuspintaa myös yleisöön.

Alhosta huipulle

Erik Kiviniemi kirjoittaa tarinaa yhdessä dramaturgi Outi Rossin kanssa. Tarkoitus ei suinkaan ole toistaa uskollisesti yleisön tuntemia onnettomia tapahtumia, vaan etsiä niihin uusia näkökulmia. Ahdingosta noustaan myös takaisin hiihtomaailman kärkeen.

– Kiinnostavaa on se, kuinka Virpi Kuitunen pystyi nousemaan takaisin huipulle. Hänelle ja muille urheilijoille minä nostan hattua, ja heille me teemme kunniaa tässä.

Edesmenneellä hiihtäjällä, Mika Myllylällä, on teatterinjohtajan sydämessä aivan oma paikkansa. Kiviniemi onkin iloinen, että Myllylälle pystytetään patsas Haapajärvelle.

– Minusta hän on maailman paras hiihtäjä!

Kuka sitten esittää lavalla Myllylää tai Kuitusta, sitä ohjaaja-kirjoittaja ei vielä paljasta. Valinnat on toki jo tehty, sillä lukuharjoitukset alkavat keväällä. Varsinaiset harjoitukset starttaavat syyskuussa. Ensi-ilta on marraskuun 11. päivä.

Lue seuraavaksi