Neljä syytä, miksi Somalian tulevaisuus on Suomellekin tärkeä

Somalian uudella presidentillä on harteillaan sekä somalialaisten että koko kansainvälisen yhteisön odotukset.

Somalia
Presidentti  Mohamed 'Farmajo' Mohamedin tukijoita lähellä vaalipaikkaa.
Presidentti Mohamed 'Farmajo' Mohamedin tukijat juhlivat lähellä vaalipaikkana toiminutta lentokenttää Mogadishussa torstaina. Said Yusuf Warsame/EPA

Somalian uusi presidentti Mohamed Abdullahi Mohamed, 54, on saanut johdettavakseen yhden maailman köyhimmistä ja hauraimmasta valtioista.

Miksi Somalian uudella presidentillä on merkitystä ja miksi Somalian kehitystä kannattaa seurata?

1. Uusi presidentti herättää innostusta Suomen somalialaisyhteisössä

– Kun tieto Mohamedin valinnasta tuli, äitini alkoi itkeä. Hän sanoi, että kohta aletaan pakata, voimme lähteä takaisin Somaliaan, sanoo Espoossa asuva Habiba Ali.

Hänen mukaansa uuden presidentin alkutaival on Suomen somalialaisyhteisössä tärkeä puheenaihe.

– Mohamedin valinta oli monelle iso, positiivinen yllätys.

Vaikka Mohamed kuuluu Mogadishussa vähemmistöklaaniin, monet eri klaanit olivat valmiit tukemaan häntä.

– Niin ei ole käynyt 25 vuoteen, Ali sanoo.

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa asuu noin 18 000 somalialaistaustaista ihmistä. Ulkomailla asuvilla somaleillla on ollut merkittävä rooli Somalian jälleenrakentamisessa.

2. Suomen kehitysyhteistyö Somaliassa on kasvussa

Somalia on Suomen suurimpia kehitysyhteistyökumppaneita, ja viime vuosina Somaliassa tehtävän kehitysyhteistyön määrä on ollut kasvussa. Suomi antoi Somalia-työhön viime vuonna noin 13 miljoonaa.

Hallitus aikoo kasvattaa Somaliassa tehtävän työn määrää edelleen vuoteen 2021 mennessä.

– Suomen keskeisiä tavoitteita on ollut esimerkiksi, että naiset saavat parlamentissa riittävästi paikkoja. Nyt naisia on 25 prosenttia, mikä on selvästi enemmän kuin aiemmassa parlamentissa, sanoo Somaliaa ulkoministeriössä seuraava Matti Karvanen.

– Lisäksi suomalaiset järjestöt ovat olleet mukana Somalian paikallishallinnon kehittämisessä.

Sotilaat juhlivat Mogadishussa.
Sotilaat juhlivat vuosi sitten presidentti Mohamedin valintaa Mogadishussa. Hänen odotetaan parantavan sotilaiden palkanmaksua.Said Yusuf Warsame/EPA

3. Taistelu korruptiota vastaan alkaa, toivottavasti

– Seuraavat viisi vuotta ovat Somalian kehityksen kannalta hirvittävän tärkeitä, sanoo Somalian rauhantyössä pitkään mukana ollut Mahdi Abdile Kirkon Ulkomaanavusta.

Hänen mukaansa presidentin tärkeimpiä tehtäviä on Somaliaa riivaavan korruption juuriminen.

Somalia on Trasparency Internationalin tuoreen listauksen mukaan maailman korruptoitunein maa. Vaikka vaalit saatiin järjestettyä, niitä leimasivat raportit äänien ostamisesta ja myymisestä.

– Korruption kitkeminen vaikuttaa suoraan siihen, säilyykö kansan ja eri klaanien luottamus presidenttiin, Abdile sanoo.

4. Turvallisuustilanne vaikuttaa muuttovirtoihin

Terroristijärjestö al-Shabaab vaikuttaa yhä erityisesti Keski- ja Etelä-Somaliassa. Se teki vaalien alla Mogadishussa useita itsemurhaiskuja.

– Pystyykö uusi presidentti aloittamaan neuvottelut al-Shabaabin kanssa rauhan aikaansaamiseksi? Pystyykö hän maksamaan armeijalle ja poliisille palkat? Ne ovat olennaisia kysymyksiä, Mahdi Abdile sanoo.

Lähes 900 000 somalialaista elää pakolaisena maan ulkopuolella, pääasiassa vuosikymmeniä jatkuneen sisällissodan ja väkivallan vuoksi. Suurin osa, yli 300 000, on Keniassa.

Jos turvallisuustilanne heikkenee entistestään, pakenevien määrä todennäköisesti kasvaa.

Suomessa somalialaiset olivat vuonna 2016 neljänneksi suurin turvapaikanhakijaryhmä irakilaisten, afganistanilaisten ja syyrialaisten jälkeen. Hakijoita oli runsaat 400.