Afrikannorsu
Viime syksynä julkaistun kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCN:n tutkimuksen mukaan norsuja on Afrikassa 415 000. Kymmenessä vuodessa niiden määrä on romahtanut yli 110 000 yksilöllä. Esimerkiksi Ugandan naapurimaan Tansanian norsuista 60 prosenttia on tapettu viimeisten viiden vuoden aikana.

Gepardi
Maailman nopein maaeläin gepardi on nopeasti vaipumassa kohti sukupuuttoa. Luonnossa elää enää vain 7 100 gepardiyksilöä. Määrä on laskenut nopeasti viime vuosina. Gepardin ongelma on, että se liikkuu paljon ja tarvitsee elääkseen erittäin suuren reviirin, ja luonnonsuojelualueiden ulkopuolella gepardien on vaikea löytää suojaisia elin- ja pesimäalueita.
Erittäin suuri ongelma on myös salametsästys ja gepardinpoikasten salakauppa. Elävästä gepardinpennusta voi saada pimeillä markkinoilla jopa 10 000 dollaria. BBC on aiemmin uutisoinut, että Afrikasta on salakuljetettu viimeisten kymmenen vuoden aikana arviolta 1 200 poikasta.

Kirahvi
Maailman korkeimman maanisäkkäkään kirahvinkin kanta on romahtanut niin pahasti, että aiemmin elinvoimaiseksi luokiteltu laji on nyt vaarantunut. Tuoreen uhanalaisten eläinten listan mukaan kirahvien määrä on laskenut 40 prosenttia 30 vuodessa.
Kirahveja on enää 97 000, kun vuonna 1985 niitä oli vielä 157 000. IUCN luonnehtii kirahvien kohtaloa hiljaiseksi sukupuutoksi: samalla kun maailman huomio on keskittynyt muihin vaarantuneisiin eläinlajeihin, kirahvien kanta on romahtanut kuin huomaamatta.

Sarvikuono
Sarvikuonot ovat suojelualueiden ulkopuolella käytännössä kuolleet jo sukupuuttoon. Suurin osa – jopa 95 prosenttia – Afrikan sarvikuonoista elää Etelä-Afrikassa, Namibiassa ja Zimbabwessa. Yli vuosisadan ajan jatkuneen suojelun ansiosta Afrikassa on nyt sarvikuonoja noin 20 000 yksilöä.

Leijona
Afrikan savanneilla elävät leijonat ovat menettäneet 75 prosenttia elinalastaan 50 vuodessa. Ihmisen toiminta uhkaa myös jopa koko maanosan leijonapopulaatiota. Vaikka savannia ei raivattaisikaan viljelysmaaksi, ei se ole silti välttämättä sopiva paikka leijonille. Ongelmat paimenten kanssa, liikametsästys palkintojen toivossa ja salametsästys uhkaavat savannien leijonia.
