Mitä yhteistä on presidentti Erdoğanilla, Assadilla ja Britannian pääministerillä? – Kaikki odottavat hyvää presidentti Trumpilta

Venäjällä, Turkissa, Saudi-Arabiassa ja Syyriassa arvioidaan, että presidentti Trumpista voi olla hyötyä.

Donald Trump
Trump lempänä.
Useiden maiden johtajat uskovat voivansa hyötyä Trumpin politiikasta.Win McNamee / EPA /Getty Images / Pools AFP Out

Presidentti Donald Trump on joutunut kovan arvostelun ja ihmettelyn kohteeksi muun muassa Euroopassa ja Latinalaisessa Amerikassa. Mutta on olemassa myös maita, joiden johtajat ovat mielissään Yhdysvaltain uudesta presidentistä.

Presidentti Trumpin yrityksistä kieltää seitsemän muslimienemmistöisen maan kansalaisten pääsy Yhdysvaltoihin nousi kova kohu.

Paheksujien rintamasta puuttui useita keskeisiä muslimienemmistöisiä maita, joiden johtajat ilmeisesti eivät halua ärsyttää Valkoisen talon isäntää.

Esimerkiksi ärhäkkäästi kaikkien muslimien puolustajana esiintyvä Turkin presidentti Recep Tayiip Erdoğan on pysynyt hiljaa. Yhdistyneet arabiemiirikunnat puolestaan asettui puolustamaan (siirryt toiseen palveluun)maahantulokieltoa.

Presidentti Trump herättää toivoa monissa johtajissa, joista suuri osa on hyvin kovaotteisia.

Turkki – kurdit kuriin

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan.How Hwee Young / EPA

Turkin johtajan Recep Tayiip Erdoğanin kerrotaan ensiarvioissaan (siirryt toiseen palveluun) todenneen, että hän tulee hyvin toimeen Trumpin kanssa. Presidentti Erdoğan ilmeisesti näkee Trumpissa käytännön miehen, joka ei häiritse ihmisoikeuspuheilla eikä välitä Erdoğanin yrityksistä vahvistaa valtaansa häikäilemättömillä keinoilla.

Yhdysvaltain ja Turkin suhteet voivat tuskin huonontua. Presidentti Obaman virkakauden lopulla Turkki syytti Yhdysvaltoja terrorismin (siirryt toiseen palveluun) tukemisesta, koska Yhdysvallat tukee Syyrian kurdeja ääriliike Isisin vastaisessa taistelussa. Turkkilaiset hallituspoliitikot epäilivät myös, että Obaman hallinto yritti kaataa Erdoğanin.

Turkki toivoo nyt, että Trump lopettaa tuen Syyrian kurdeille ja Turkin poliittisten olojen arvostelemisen. Erdoğan on myös vaatinut Yhdysvalloissa asuvan vastustajansa, uskonnollisen johtajan Fethullah Gülenin, luovuttamista.

Ensitietojen valossa Yhdysvallat ei ole hylkäämässä kurdeja, ja yritys Gülenin luovuttamiseksi saattaisi jumiutua tuomioistuimiin pitkäksi aikaa.

Saudi-Arabia – Iran kyykkyyn

Mies kävelee Trump-kuvan yli Teheranissa.
Iranin pääkaupungissa Teheranissa käveltiin Trumpin kasvokuvan yli äskettäisissä vallankumousjuhlissa. Iranin ja Yhdysvaltain suhteet ovat kiristymään päin, mikä miellyttää Iranin kilpailijaa Saudi-Arabiaa. Abedin Taherkenareh / EPA

Saudi-Arabia odottaa paljon Trumpilta keskeisen kilpakumppaninsa Iranin kurittamisessa. (siirryt toiseen palveluun)Ensimerkit ovat olleet Saudi-Arabian kannalta lupaavia, Trumpin varoitellessa Irania Twitterissä (siirryt toiseen palveluun).

Saudi-Arabia on pettynyt Iranin ydinsopuun, joka avasi tien Iranin vastaisten pakotteiden osittaiselle purkamiselle ja maan aseman vahvistumiselle. Trump on arvostellut sopimusta (siirryt toiseen palveluun) voimakkaasti.

Saudi-Arabia tukee myös Trumpin energiapolitiikkaa (siirryt toiseen palveluun), joka korostaa fossiilisia polttoaineita energianlähteinä.

Myös useat muut Iranista huolestuneet Persianlahden arabivaltiot ovat tyytyväisiä siihen, että Trumpista tuli presidentti.

Syyria –  vihollisesta samalle puolelle?

Näkymä torille Damaskoksessa.
Syyrian presidentti Bashar al-Assad tervehtii kansalaisia Jaramanan keskustassa, Damaskoksen kaakkoislaidalla.Tom Kankkonen / Yle

Yhdysvaltain Syyria-politiikka on tukevasti karilla presidentti Obaman jäljiltä. Yhdysvaltain tukemat kapinallisryhmät on käytännössä murskattu ääriliike Isisin ja Syyrian hallinnon paineessa. Myös yritykset presidentti Bashar al-Assadin kaatamiseksi ovat epäonnistuneet.

Assadin kannalta Trumpin valtaantulo on helpotus, koska Trumpin mielestä Assad on kaikesta huolimatta samalla puolella taistelussa Isisiä vastaan. Trump arvosteli (siirryt toiseen palveluun)myös vaalikampanjansa aikana kapinallisryhmien avustamista.

Vaaliohjelmassaan Trump kertoi, että tilanne Syyriassa oli aikaisemmin "hallinnassa (siirryt toiseen palveluun)", minkä voisi tulkita tueksi presidentti al-Assadille.

Assad on myös luonnehtinut (siirryt toiseen palveluun) Trumpin suhtautumista Isisiin ”lupaavaksi”.

Venäjä – pakotteista eroon

Putin katsoo kiikarilla
Presidentti Putin etsii viitteitä paremmista ajoista presidentti Trumpin valtaantulon myötä. Saattaa olla, että Putin joutuu pettymään.Mikhail Klimentiyev / EPA / RIA Novosti / Kremlin Pool

Venäjän toiveena on Ukrainan sodan ja Krimin valtauksen takia asetettujen pakotteiden nopea purkaminen. Trump on nähty johtajana, jonka kanssa voi tulla toimeen.

Trump on sanonut haluavansa yhteistyötä Isisin vastaisessa taistelussa.

Venäjän päätavoite Syyriassa on kuitenkin presidentti Assadin pelastaminen. Isisin alue Syyriassa on kutistunut suurimmaksi osaksi Yhdysvaltain tukemien kurdijohtoisten joukkojen hyökkäysten ansiosta.

Venäjän tukemat hallitusjoukot ovat jopa menettäneet Isisiltä takaisin vallattuja alueita, kuten Palmyran rauniokaupungin.

Ukrainan sodan kohdalla Trumpin hallinto näyttää nyt ainakin puheissaan olevan samalla linjalla kuin Obaman hallinto. Venäjää vaaditaan palauttamaan (siirryt toiseen palveluun) Krimin alue Ukrainalle.

Venäjälle ystävällismieliseksi mielletyn turvallisuuspoliittisen neuvonantajan Michael Flynnin ero on takaisku niille, jotka toivovat muutosta lempeämpään suuntaan Yhdysvaltain suhteissa Venäjään.

Iranista Trump on myös täysin eri linjoilla kuin Putin. Trumpille Iran on vihollinen, Venäjälle liittolainen.

Britannia – odotuksia ja huolia

Punapukuinen nainen ja mustapukuinen mies seisovat puhujanpöntöissä ja ojentavat kättä toistensa suuntaan.
Iso-Britannian pääministeri Theresa May tapasi Donald Trumpin Washingtonissa 27.tammikuuta 2017. Jim Lo Scalzo / EPA

EU:sta eroa valmistelevan Britannian pääministeri Theresa May kävi Trumpin luona tammikuussa ensimmäisenä ulkomaisena johtajana. May toivoo voivansa sopia merkittävästä kauppasopimuksesta Trumpin kanssa.

Britannia tarvitsee kaupan menestystarinoita erotessaan EU:sta. Trumpin mielestä Britannian EU-ero on ihana asia (siirryt toiseen palveluun).

Pääministeri Mayn konservatiivipuolueessa kaikki eivät ole ihastuneita Trumpiin, joten pääministerin toivoma erityissuhde voi joutua koetukselle.