Pääluottamusmies Terrafamen rahoituksesta: "Mahdollisuudet suuriin tuottoihin"

Terrafamen pääluottamusmiehen Jukka Vetolan mukaan myyntiajankohta ei ollut paras mahdollinen. Paras tuotto oltaisiin saatu vuoden päästä.

Kaivoksella uskottiin Jukka Vetolan mukaan koko ajan vahvasti, että rahoitus järjestyy. Kuva: Laura Tolonen / Yle

Pääluottamusmies Jukka Vetola pitää Trafiguran ja Sotkamossa sijaitsevan monimetalliyhtiön Terrafamen perjantaina tehtyä sopimusta osoituksena siitä, että yhtiön ja koko Suomen hallitus ymmärtävät bisneksen päälle.

Vetola on tyytyväinen erityisesti siihen, että ulkomaalaisomistuksen osuus jäi suhteellisen pieneksi.

– Minun mielestäni se oli hyvä asia, koska minä näen kaivoksessa potentiaalia vielä ja arvonnousua. Myyntiajankohta ei kuitenkaan ollut paras mahdollinen. Vuosi eteenpäin tilanne olisi ollut aivan toinen, Vetola arvioi.

Uutinen Trafiguran ja muiden rahoittajien 250 miljoonan euron potista Sotkamossa sijaitsevaan Terrafamen monimetalliyhtiöön lisää työntekijöiden luottoa tulevaisuuteen.

Ei meillä siitä ollut epäilystäkään, etteikö tähän rahoittaja löytyisi.

Jukka Vetola

– Meillä on vahva luotto maan sekä Terrafame Groupin hallitukseen. Lauri Ratia ja kumppanit ovat tehneet hyvää työtä ja heistä huokuu ammattimiehen ote, Vetola sanoo.

– Oli meidän työntekijöiden ja koko Kainuun onni, että meillä on Suomessa nyt tuontyyppinen hallitus, joka ymmärtää bisneksen teon kannalta asioita. Se oli meille tällä kertaa hyvä, hän jatkaa.

Vetola kuunteli koko ostajakandidaatin etsimisen ajan sivukorvalla epäilijöiden kommentteja siitä, kuinka kaivos tullaan myymään liian halvalla.

– Nythän niin ei käynyt. Valtio säilytti vielä hyvänkokoisen omistusosuuden. Tämä oli minun mielestäni hyvä näin, Vetola tiivistää.

Kaivoksella uskottiin rahoituksen järjestymiseen

Vetola ei ehtinyt vielä tuoreeltaan keskustella tunnelmista työntekijöiden kanssa.

– En ole ehtinyt aistia vielä hirveästi tunnelmaa työntekijöiden keskuudessa, mutta varmasti täällä on ihan hyvät tunnelmat. Hyvillä mielin tästä viikonlopun viettoon lähdetään, Vetola summaa.

Terrafamen vähemmistöomistaja Trafiguraa on epäilty muun muassa korruptiosta ja vaarallisen jätteen puutteellisesta käsittelystä. Kuva: Laura Tolonen / Yle

Vetolan mukaan rahoituskuvioita oli valmisteltu niin, että rahoittajan nimi pysyi henkilöstöllekin hämärän peitossa viimeiseen saakka.

– Sain tietää tästä yhtä aikaa julkisuuden kanssa. Toki me aamulla tiesimme, että tänään tulee tiedote jostakin asiasta. Emme me tienneet kuka kumppani on. Ymmärrän tämän hyvin, koska kyseessä on pörssiyhtiö.

Kaivoksella uskottiin Vetolan mukaan koko ajan vahvasti, että rahoitus järjestyy.

– Olemme nähneet tuotannon ylösajon, joka on onnistunut hyvin. Lisäksi tänne on investoitu todella suuret määrät rahaa. Ei meillä siitä ollut epäilystäkään, etteikö tähän rahoittaja löytyisi. Tämä on suuri bisnes, jossa on mahdollisuudet suuriin tuottoihin, Vetola huomauttaa.

Voimme keskittyä odottamaan vaikka kesälomia.

Jukka Vetola

Se, että Trafigura toimii vahvasti myös kaivosalalla, antaa toivoa yhteisymmärryksestä uuden kumppanin kanssa.

– He ovat tehneet tarkat laskelmat, että tämä on kannattava bisnestä. Kyllä tämä kertoo, että olemme oikealla tiellä, Vetola summaa.

Vetola ei kommentoi öljykatastrofia ja korruptioepäilyjä

Trafigura on kansainvälinen öljyllä, metallilla ja mineraaleilla kauppaa käyvä konserni. Yhtiö ostaa, varastoi, kuljettaa ja kauppaa raaka-aineita ympäri maailmaa. Vetola näkee suuryrityksen mukaan tulemisen positiivisena asiana.

– Kyllä se luo luottoa tulevaisuuteen. Luulen, että he ovat ammattimiehiä ja ammattisijoittajia. Se, että he sijoittavat meihin, kertoo siitä, että meissä nähdään potentiaalia.

Terrafamen vähemmistöomistaja Trafiguraa on epäilty muun muassa korruptiosta ja vaarallisen jätteen puutteellisesta käsittelystä. Näkeekö luottamusmies, että uusi kumppani on siitäkin huolimatta luotettava?

– Tuohon en osaa ottaa näin tuoreeltaan kantaa, koska itse en ole vielä perehtynyt asiaan. Jätän mielellään kommentoimatta, Vetola sanoo.

He ovat tehneet tarkat laskelmat, että tämä on kannattava bisnestä.

Jukka Vetola

Vetola uskoo, ettei perjantaina solmittu sopimus tule muuttamaan kaivoksen arkea radikaalisti. Hän ennakoi, etteivät työntekijät tule huomaamaan omistussuhteiden muuttumista päivittäisessä työssään.

– Meidän on jatkettava kaivoksen ylösajoa kuten ennenkin. Odottaminen kuitenkin vähenee. Aina me odotamme jotakin. Viimeksi odotettiin sijoittajaa, nyt sitä ei tarvitse enää odottaa. Voimme keskittyä odottamaan vaikka kesälomia, Vetola sanoo tyytyväisenä.

– Se on paljon mukavampaa, kuin odottaa aina jotain selviytymistarinaa, Vetola lisää.

Kaivoksella riittää tällä hetkellä positiivista säpinää. Vetolan mukaan työntekijöillä on kädet täynnä töitä ja tuotanto on hyvällä tasolla.

– Kaikki toimii, niin tehdään kovasti duunia vaan.