Turvallisuuspoliisi Säpo tutkii Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäseniä räjähdyksistä Göteborgissa – "Voivat olla terroritekoja"

Yksi pommi räjähti vasemmistolaisessa kirjakahvilassa, kaksi muuta räjähdettä oli sijoitettu vastaanottokeskuksiin.

Pohjoismainen vastarintaliike (PVL)
Poliisin eristysnauha Tukholmassa.
Pelle T. Nilsson / AOP

Kolme uusnatsistisen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäsentä on vangittu epäiltyinä kolmesta Göteborgissa tänä talvena tapahtuneesta räjähdyksestä, kertoo sanomalehti Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun).

Turvallisuuspoliisi Säpo tutkii yhä tapahtumia. Syyttäjä ei sulje pois sitä, että miehiä voitaisiin syyttää terroririkoksista.

Yksi loukkaantui räjähdyksissä vakavasti

Yksi pommeista räjähti syndikalistien kirjakahvilassa Göteborgin keskustassa marraskuussa. Kukaan ei loukkaantunut, mutta räjähdystä kuvaillaan voimakkaaksi.

Toinen räjähde vammautti miestä vakavasti, kun se räjähti pakolaisten vastaanottokeskuksessa Västra Frölundassa Göteborgin lounaisosassa tammikuun alussa. Mies menetti molemmat jalkansa ja sai sirpaleita koko kehoonsa.

Kolmas räjähde löydettiin ennen sen laukeamista vastaanottokeskuksesta Lillebyn leirintäalueelta Torslandasta kaupungin länsiosista.

Kolmesta vangitusta miehestä yhden, 50-vuotiaan miehen, epäillään osallistuneen kaikkiin räjähdyksiin. Kahta muuta epäillään kutakin osallisuudesta yhteen räjähdykseen.

Teot voidaan arvioida terrorismiksi

Vastarintaliike kiistää osallisuutensa räjähdyksiin.

– Pohjoismainen vastarintaliike on poliittinen taistelujärjestö, joka ei omistaudu tällaiselle toiminnalle. Mikäli olisimme omistautuneet kirjakahviloiden räjäytyksille tai edistäneet niitä, meidän olisi ollut mahdotonta jatkaa laillista poliittista toimintaamme. Olisimme kaikki telkien takana, liike kirjoittaa kotisivullaan.

Räjähdyksiä tutkitaan yleisvaarallisen tuhon aiheuttamisena tai yrityksenä, mutta syyttäjä ei sulje pois muita rikosnimikkeitä.

– Teot voidaan lopulta arvioida terroririkoksiksi, sanoo syyttäjä Mats Ljungqvist Dagens Nyheterille.

– Tällä hetkellä tutkimme kolmea yksilöä, emmekä järjestöä. Vedämme johtopäätökset heidän jäsenyydestään Pohjoismaisessa vastarintaliikkeessä vasta myöhemmässä vaiheessa esitutkintaa.