1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Merja Kyllönen

Merja Kyllönen pohti presidenttiehdokkuutta puoli vuotta: Olen käytettävissä

Eduskuntapuolueista vain keskusta on tähän mennessä nimennyt presidenttiehdokkaan ensi vuoden vaaleihin.

Merja Kyllönen
Merja Kyllönen
Merja KyllönenKimmo Rauatmaa / Lehtikuva

Merja Kyllösen puolen vuoden pohdiskelu päättyi perjantaina, kun hän sanoi olevansa valmis vasemmistoliiton presidenttiehdokkaaksi.

– Olen viimeisen puolen vuoden aikana saanut meidän aktiiveilta pyyntöjä ja toiveita, että lupaudu nyt ehdolle. Tänään sanoin sen ääneen. Olen käytettävissä, jos puolue katsoo näin tarpeelliseksi, europarlamentaarikko kertoi Ylelle.

Kyllösen valmiudesta asettua vasemmistoliiton presidenttiehdokkaaksi kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Kyllönen on ensimmäinen vasemmistoliiton presidenttiehdokkaaksi tarjoutunut. Viime presidentinvaaleissa ehdokkaana oli puolueen silloinen puheenjohtaja, kansanedustaja Paavo Arhinmäki.

– Tiedän, että Paavoa (Arhinmäkeä) on pyydetty [nytkin ehdolle], Kyllönen sanoi.

Arhinmäen lisäksi ehdokkuutta on harkinnut myös vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson. Ylen haastattelussa Andersson ei puhunut sanallakaan omasta ehdokkuudestaan, mutta oli tyytyväinen Kyllösen ilmoitukseen.

– Merjan nimi on tullut esille useaan otteeseen. Nyt ilahduttaa, että Merja itsekin ilmoitti olevansa käytettävissä, Andersson sanoi.

Hänen mukaansa on ehdokkaan etu, jos valinta tehdään näin aikaisessa vaiheessa, vuotta ennen presidentinvaalia.

– Se antaa hyvin aikaa suunnitella ja käydä kampanjaa ja se antaa mahdollisuuksia osallistua niihin keskusteluihin, joita käydään koko ajan ulko- ja turvallisuuspoliittisella suunnalla, puheenjohtaja Andersson perustelee aikaista lähtölaukausta.

Vasemmistoliitto valitsee presidenttiehdokkaansa maaliskuussa.

Kyllönen valittiin viime eurovaaleissa europarlamenttiin. Vasemmistoliiton kansanedustajana hän istui vuodet 2007-2014.

Jyrki Kataisen (kok.) johtamassa hallituksessa Kyllönen toimi liikenneministerinä 2011-2014.

Vaalit vuoden päästä

Presidentinvaalit järjestetään ensi vuoden tammi-helmikuussa. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ei ole kertonut, hakeeko hän toiselle kaudelle.

Tähän mennessä vain keskusta on nimennyt presidenttiehdokkaan. Puolue valitsi Matti Vanhasen ehdokkaakseen viime kesänä.

Viime presidentinvaaleissa toiselle kierrokselle selvinnyt vihreiden Pekka Haavisto on huomenna Yle TV1:n Ykkösaamu-ohjelmassa vieraana.

Jos Niinistö lähtee tavoittelemaan jatkokautta, on muilla ehdokkailla kova työ haastaa kannatusmittausten perusteella erittäin suosittu presidentti.

– Kyllähän se aika tylsää olisi, jos Sauli huutoäänestyksellä valittaisiin toiselle kaudelle. Koen, että vaalit on aina hyvä olla demokratiassa. Nimenomaan arvokeskustelu on hyvin paikallaan presidentinvaalien yhteydessä. Sitä on vähän vaikea käydä yksinään, jos on vain yksi ehdokas, Kyllönen sanoi.

Lue seuraavaksi