1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomalaiset yritysjohtajat ryhtyivät Trump-boikottiin – "Vääränlainen nationalismi lisääntyy maailmassa"

Finlaysonin Jukka Kurttilan lisäksi ainakin Mustin ja Mirrin toimitusjohtaja Mika Sutinen on kertonut välttävänsä Yhdysvaltoihin matkustamista protestina tuoreen presidentin lausuntoja kohtaan.

Finlaysonin toimitusjohtaja Jukka Kurttila. Kuva: Ville Tapio / Yle

Suomalaisten yritysjohtajien keskuudessa on levinnyt pienimuotoinen boikotti Yhdysvaltoja kohtaan Donald Trumpin toimien vuoksi. Haasteen laittoi alulle Finlaysonin toimitusjohtaja Jukka Kurttila, joka närkästyi Trumpin lausunnoista tämän kauden alussa.

Hän kirjoitti Facebookissa välttävänsä Yhdysvaltoihin matkustamista niin kauan kuin Trump on vallassa. Kurttilan mukaan kyseessä ei ole varsinaisesti mikään yrittäjien yhteinen boikotti. Mukaan lähti monia Kurttilan Facebook-ystäviä, joista osa vain sattuu olemaan yrittäjiä.

– Ilmaisin vain oman mielipiteeni. Ettei minun tarvitse matkustaa maahan, jos siellä on tuollainen presidentti.

Myös Kurttilan luotsaama Finlayson on tehnyt aiemmin periaatteellisia liiketoimintaratkaisuja, esimerkiksi päätöksessään olla myymättä tuotteitaan tavaratalossa, jonka taustalla on juutalaisvastaisia kytköksiä. Kurttila kieltää, että nyt tehty päätös olisi kuitenkaan sukua aiemmille linjauksille.

– Tämä on puhtaasti henkilökohtainen juttuni. Toki ymmärrän hyvin, että olen yritysjohtaja ja mielipiteeni muuttuu äkkiä myös Finlaysonin mielipiteeksi. Mutta kyllä tämä oli ihan täysin oma tunteenpurkaukseni, Kurttila painottaa.

Tämä on minun henkilökohtainen kannanottoni siihen, että me pärjäämme ilman toisiamme nyt.

Mika Sutinen

Taustalla vakava huoli maailmasta

Kurttilan mukaan hänen närkästyksensä taustalla on vakava huoli maailman turvallisuudesta.

– Vääränlainen nationalismi lisääntyy maailmassa. Nyt ollaan sulkemassa rajoja ja rakentamassa suljettuja yhteisöjä. Kun ollaan suvaitsemattomia ja jatkuvasti napit vastakkain muiden kanssa sekä ajatellaan vain omaa etua, niin konfliktejahan siitä tulee. Jotenkin pelkään kauheasti, että jotain ikävää tässä tulee tapahtumaan, jos tällainen meno jatkuu ja vielä kiihtyy, Kurttila pohtii.

Yksi Kurttilan haasteeseen tarttuneista on Musti ja Mirri -lemmikkitarvikeketjun toimitusjohtaja Mika Sutinen. Myös hänen päätöksensä taustalla on aito huoli kehityksen kulusta.

– Alamme olla tilanteessa, jossa sukupolvi, joka on nähnyt kierroksen kun viimeksi näin kävi, alkaa poistua hiippakunnasta.

Sutinen pitää ikävänä esimerkiksi tapaa, jolla yhdysvaltalaispoliitikot tekevät vahinkoa ihmisten uskolle median puolueettomuuteen. Siksi boikotti on myös huolta sivistyksen puolesta.

– Ehkä jotenkin kaikki se, mitä itänaapurissamme tapahtuu, on ollut odotettua. Mutta olemme puhuneet monen kollegan kanssa, että se, mitä tapahtuu Jenkeissä, tuntuu jopa henkilökohtaiselta loukkaukselta, koska se on edustanut minun ikäpolvelleni vapaata demokratiaa.

Sutinen toteaa itsekin tiedostavansa, että boikotti on "täysin lapsellinen" eikä usko, että sillä on aikaa myöten mitään merkitystä.

– Mutta tämä on minun henkilökohtainen kannanottoni siihen, että me pärjäämme ilman toisiamme nyt.

Yhdysvaltain markkinat uhkaavat käpertyä sisäänpäin

Vaikka kummatkin yrittäjät pitävät linjaustaan henkilökohtaisena, kumpikaan ei usko, että lähtisi Yhdysvaltoihin juuri nyt liikeasioissakaan. Sutinen pitää asiaa valintakysymyksenä. Kurttilan mukaan myös Finlaysonilla riittää tällä hetkellä tekemistä ilman Yhdysvaltain markkinoita, mutta pitää Yhdysvaltoja demokraattisena maana, eikä näe liiketoiminnalle mitään estettä, jos maa ei "käperry sisään".

Kurttila pitää mahdollisena, että boikotti raukeaisi jo ennen Trumpin kauden loppua, mikäli politiikan suunta muuttuu.

– Eihän yksi henkilö voi tehdä valtion johdossa ihan mitä itse haluaa. Ehkä hän tästä pian rauhoittuu.