Suomi tukee Pohjois-Irlannin erityisasemaa Brexit-uhan alla

Irlannin ulkoministeri Charles Flanagan toivoo Suomen seisovan Irlannin rinnalla Britannian EU-eroa koskevissa Brexit-neuvotteluissa.

Pohjois-Irlanti
Irlannin ulkoministeri Charles Flanagan tapasi Timo Soinin Helsingissä 10. helmikuuta 2017.
Ulkoministeri Timo Soini (ps.) esitteli Irlannin ulkoministerille Charles Flanaganille Helsinkiä Rajavartiolaitoksen uusimman aluksen Turvan kannelta.Markku Ulander / Lehtikuva

Britannian EU-ero ja erityisesti Pohjois-Irlannin poliittinen ja laillinen asema Brexit-neuvotteluissa nousivat keskeisiksi asioiksi Irlannin ulkoministerin Charles Flanaganin Suomen vierailulla.

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) sanoi muutaman tunnin vierailun päätteeksi, että Brexitistä koituvien järjestelyjen täytyy olla oikeudenmukaisia. Ulkoministeri Flanagan muistutti, että enemmistö pohjoisirlantilaisista äänesti Euroopan Unionissa pysymisen puolesta ja, että itsehallintoalueella on Britannian ja Irlannin rauhansopimuksen perusteella erityisasema.

Ensivisiitillään Suomessa piipahtanut Flanagan ja Soini sanoivat keskustelujen sujuneen mutkattomasti. Mailla ei ole kahdenvälisiä ongelmia ja mailla on hyvin samankaltainen lähestymistapa Eurooppaan ja maailmaan.

Pohjois-Irlannin tuleva asema hermostuttaa

Britannian poisjäänti EU:n sisämarkkinoilta ja tulliunionista nostaa EU:n ulkorajan väistämättä Irlannin tasavallan ja Britannialle kuuluvan Pohjois-Irlannin välille.

– Se on pidettävä mahdollisimman matalana, sanoi Irlannin ulkoministeri Flanagan.

Rajan ylittää päivittäin yli 30 000 ihmistä. Tavara etelästä kulkee paljolti pohjoisen kautta brittein saarelle ja suuri osa Pohjois-Irlannin asukkaista on Irlannin kansalaisia.

– Pohjois-Irlanti on edelleen haaste, vaikka rauha ja vakaus ovat edistyneet vuoden 1998 rauhansopimuksen jälkeen. Meillä (Irlannilla ja Britannialla) on yhä yhteishallinto Pohjois-Irlannissa ja pitää muistaa, että pohjoisessa enemmistö äänestäneistä halusi pysyä EU:ssa, muistutti Flanagan.

Suomi oli tekemässä rauhaa ja haluaa sen kestävän

Flanagan kehui Pohjois-Irlannin rauhan olevan yksi Euroopan Unionin menestystarinoista. Rauha on EU:n keskeisiä tehtäviä, Flanagan muistutti. Flanagan tapasi myös rauhanprosessissa vahvasti mukana olleen presidentti Martti Ahtisaaren.

Soini kertoi matkanneensa ensimmäistä kertaa Irlantiin vuonna 1985 ja junalla Dublinista Belfastiin.

– Näin kaikki rajaesteet ja piikkilanka-aidat enkä halua sitä aikaa takaisin. Suomi antaa kaiken tukensa, apunsa ja osaamisensa tässä asiassa jos apua pyydetään ja se on tarpeen, sanoi ulkoministeri Timo Soini.