Pekka Haavisto lähtee presidenttikilpaan – "Suomen turvallisuudesta tärkeä keskustella"

Pekka Haavisto oli presidenttiehdokkaana vuonna 2012.

presidentinvaalit
Vihreiden kansanedustaja Pekka Haavisto Ylen Ykkösaamun vieraana Helsingissä lauantaina 11. helmikuuta.

Kansanedustaja Pekka Haavisto (vihr.) on valmis lähtemään puolueensa ehdokkaaksi presidentinvaaleissa. Hän kertoi asiasta Yle TV1:n Ykkösaamussa.

Hänen mukaansa päätökseen on vaikuttanut nykyinen maailman tilanne. Hänen mukaansa presidentinvaaleissa on tärkeää käydä muun muassa arvokeskustelua.

Hän sanoo pitävänsä tärkeänä, että presidentinvaaleista muodostuu keskustelumahdollisuus Suomen tulevaisuudesta ja turvallisuudesta.

– Meillä on muun muassa isoja puolustushankintoja edessä ja mielestäni on tärkeää, että näistä käydään presidentinvaaleissa hyvä kansalaiskeskustelu, Haavisto sanoo.

Haavisto mukaan nyt on aika katsoa eteenpäin ja katsoa, millainen Suomi on sata vuotta tästä eteenpäin.

Pekka Haaviston presidenttiehdokkuus on esillä huomenna sunnuntaina Vihreän liiton valtuuskunnassa Lohjalla.

Pekka Haavisto oli presidenttiehdokkaana vuonna 2012 ja sai tuolloin yli miljoona ääntä. Hän hävisi vaalien toisella kierroksella Sauli Niinistölle.

Vaalit ensi vuoden alussa

Presidentinvaalit käydään ensi vuoden tammi-helmikuussa. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ei ole kertonut, aikooko hän hakea toiselle kaudelle.

Vasemmistoliiton europarlamentaarikko Merja Kyllönen kertoi perjantaina olevansa käytettävissä Vasemmistoliiton presidenttiehdokkaaksi.

Keskustan Matti Vanhanen valittiin puolueensa presidenttiehdokkaaksi viime kesänä.

Jutta Urpilainen on luvannut kertoa helmikuun aikana, pyrkiikö hän SDP:n presidenttiehdokkaaksi.

Perussuomalaisista Jussi Niinistö on kertonut (siirryt toiseen palveluun) harkitsevansa presidenttiehdokkuutta, kun taas puolueen puheenjohtaja Timo Soini on sanonut, ettei asetu ehdolle presidenttikisaan. Perussuomalaiset päättää mahdollisesta ehdokkaastaan kesäkuun puoluekokouksessa.