Lämmin Föhn-tuuli puhaltaa pakkasen pois – maanantai plussalla koko maassa

Sää lämpenee selvästi, useita asteita plussaa jopa Lappia myöden.

sää
Uutisvideot: Föhn-tuuli
Uutisvideot: Föhn-tuuli

Suomen yllä viikon ollut pakkaskorkeapaine väistyy lauhojen länsituulien alta. Meille tuleva lämmin ilmamassa on peräisin kaukaa Yhdysvaltain rannikolta.

Kun ilma tulee Norjan kölivuoriston yli, se lämpenee Föhn-ilmiön vaikutuksesta selvästi.

– Ne yhdessä nostavat lämpötilan koko maassa pohjoista myöten jopa viisi tai kuusi astetta plussan puolelle, kertoo Ylen meteorologi Seija Paasonen.

Lämpötila pysynee Etelä-Suomessa plussan puolella ainakin keskiviikkoon. Sen jälkeen sää viilenee myös etelässä. Lapissa lämpimintä on maanantaina.

– Ilma viilenee sitä mukaa, kun tuuli kääntyy puhaltamaan enemmän luoteesta tai pohjoisesta.

Föhn, kuiva ja lämmin laskutuuli

Föhn-tuuli on lämmin laskutuuli. Se on kuivaa ja se lämpenee sitä mukaa, kun tuuli laskeutuu alas vuoristosta.

Ilmiö syntyy, kun ilma ensin kohoaa vuoren rinnettä ylös ja jäähtyy. Silloin se jäähtyy noin asteen verran jokaista sataa metriä kohden. Kun olosuhteet ovat sopivat, jäähtyy ilma kastepisteeseen asti, ilman vesihöyry tiivistyy pilvipisaroiksi ja syntyy sadetta.

Tiivistymisprosessi vapauttaa lämpöä kohoavaan ilmaan, ja lämpötilan lasku hidastuu ja on enää vain 0,5 astetta 100 metriä kohden. Vuoren ylittämisen jälkeen ilma alkaa laskeutua ja se lämpenee asteen 100 metriä kohden. Laskeuduttuaan samalle korkeudelle kuin lähtötilanteessa, ilma on lämpimämpää kuin ennen sen lähdettyä nousuun.

Oheisessa kuvitteellisessa tilanteessa oletuksena on kahden kilometrin korkuinen vuori ja 15 asteinen ilma, joka lähtee kohoamaan vuoren juurelta. Kilometrin kohottuaan se on jäähtynyt +5 asteeseen, jossa kuvitellaan alkavan pilvien ja sateen muodostuminen. Seuraavan kilometrin matkalla ilmamassa jäähtyy vain viisi astetta. Vuoren huipulla lämpötila on nollassa.

Huipun jälkeen ilma alkaa laskeutua rinnettä alas. Samalla ilma kuivahtaa ja lämpenee koko kahden kilometrin matkan siten, että alhaalla vuoren juurella lämpötila on 20 astetta. Siten se on viisi astetta lämpimämpää kuin samalla korkeudella vuoren toisella puolella.