Kansalaisaloite Vaasan keskussairaalan päivystyksen puolesta etenee – koossa tarvittavat 50 000 nimeä

Aloite voi edetä nyt eduskuntaan. Vaadittava määrä allekirjoituksia kertyi alle kolmessa viikossa.

kansalaisaloitteet
Sotekeräys
Jarkko Heikkinen/Yle

Kansalaisaloite, jossa vaaditaan Vaasan keskussairaalalle laajan päivystyksen statusta, on kerännyt yli 50 000 allekirjoitusta. 50 000 allekirjoitettua kannatusilmoitusta takaa sen, että aloite otetaan eduskunnan käsittelyyn.

Aloite keräsi vaadittavan määrän nimiä alle kolmessa viikossa.

Kansalaisaloitteen vireillepanijan Kim Bergin mukaan nimien kerääminen kuitenkin jatkuu edelleen, koska jonkin verran paperisia kannatusilmoituksia todennäköisesti hylätään esimerkiksi epäselvän käsialan takia.

Kansalaisaloitteessa vaaditaan terveydenhuoltolain 50 pykälän 3 momentin muuttamista siten, että laajan ympärivuorokautisen päivystyksen luetteloa täydennetään Vaasan sairaanhoitopiirillä.

Lisäksi lausetta "väestön kielellisten oikeuksien turvaamiseksi Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin on järjestettävä päivystyspalvelut suomen ja ruotsin kielellä siten, että potilas saa palvelut valitsemallaan kielellä" vaaditaan poistettavaksi laista.

Päivystyskiista synnytti kansanliikkeen

Pohjanmaalla on vastustettu hallituksen päivystyssairaalaesitystä ja Vaasan keskussairaalan päivystyksen supistamista vedoten erityisesti alueen ruotsinkielisen väestön kiellellisiin oikeuksiin.

Vaasan keskussairaalan päivystyksen puolustaminen on synnyttänyt 12+1 -kansanliikkeen, jonka ansiosta nimien keruu kanslaisaloitteeseen on onnistunut vauhdilla. Aloite julkaistiin kansalaisaloite.fi -sivustolla 24. tammikuuta.

Verkossa kerättyjen nimien lisäksi on saatu allekirjoitus yli 20 000 paperiseen kannatusilmoitukseen. Lukuisat vapaaehtoiset ovat kiertäneet ovelta ovelle keräämässä allekirjoituksia.