Tv-taso maksaa kahvipaketin, sänky suklaalevyn ja koko olohuone satasen – näin sisustat kotisi lähes ilmaiseksi

Toisen roska on toisen aarre – kierrätyskeskuksista haetaan huonekaluja ja vaatteita moniin tarpeisiin. Netissä tavaraa saa paikoin jopa ilmaiseksi.

Kierrätyskeskuksessa tavara vaihtaa omistajaansa. Hannu Vitikainen (vas.) ja Kare-Juhana Wilenius työn touhussa Kotkan Goodwillissa. Kuva: Antti Ojala

Kierrätyskeskuksessa on heti ovien avautuessa vilkasta. Tusinan verran ihmisiä haarautuu hyllyjen väliin tekemään löytöjä.

Tarkoituksena olisi saada kaikki tarpeellinen sadan euron budjetilla – onko se mahdollista?

Lähdetään liikkeelle sohvista. Jos värillä ei ole väliä, rahaa ei tarvita kuin parikymppiä. Perussiistin sohvan saa vaikkapa opiskelija-asuntoon noin 30 eurolla.

Sohvat ja sohvatuolit löytävät yllättävänkin hyvin ostajansa.

– Huonekalut, vaatteet sekä kodin tekstiilit ja sisustustavarat kiertävät parhaiten, kertoo Kotkan Karhulassa toimivan Goodwillin varastopäällikkö Antti Korjus.

Kierrätyskeskus on oikea penninvenyttäjän paratiisi. Kuva: Antti Ojala / Yle

Nojatuoli, sohvapöytä ja kirjahylly löytyvät yllättävän helposti. Ne maksavat kukin 10 euroa. Vertailun vuoksi Ikeassa jo pienin suosituista Billy-kirjahyllyistä maksaa 39 euroa.

Kierrätyskeskuksen kalusteet eivät tietysti ole uusia, osa ei edes lähellekään viimeistä huutoa. Mutta ne ajavat yhä asiansa.

– Meitä on moneen lähtöön. Jollekin ei kelpaa millään toisen vanha. Aika avoimin mielin saa olla, kun tänne tulee ostoksille, sanoo Korjus.

Joskus on ollut tilanteita, että sohva on palvellut jo 40 vuotta ja ajatellaan sen palvelevan vielä seuraavatkin vuosikymmenet. Niin se ei kuitenkaan mene.

Antti Korjus, varastopäällikkö, Goodwill

Ilmari Tapiovaaran design-tuoli päätyi myös kierrätyskeskukseen

Kierrätyskeskuksessa voi törmätä myös aarteisiin. Ilmari Tapiovaaran maineikkaita Domus-tuoleja löytyy vino pino. Hinta on satasen molemmin puolin.

– Perinteiseen sohvakalustoon verrattuna design-tavaraa kiertää aika vähän, mutta kyllä niitäkin säännöllisesti näkee. Jotkut haluavat lahjoittaa tätä kautta eteenpäin.

Ilmari Tapiovaaran Domus-tuoli on klassikko. Siihenkin voi törmätä kierrätyskeskuksessa. Kuva: Antti Ojala / Yle

Kierrätyskeskus toimii täysin lahjoitusperiaatteella. Millainen tavara sitten on haluttua?

– Kun tuote on myyntikuntoinen, ehjä ja puhdas, niin ilman muuta kannattaa tarjota uudelleenkäyttöön kierrätyskeskusten kautta.

Poikkeuksiakin on. Osa tavaroista ei kelpaa muualle kuin jätteisiin.

– Joskus on ollut tilanteita, että sohva on palvellut jo 40 vuotta ja ajatellaan sen palvelevan vielä seuraavatkin vuosikymmenet. Niin se ei kuitenkaan mene.

Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että jos tavara on risa eikä se kelpaa itselle, ei se kelpaa kellekään muullekaan.

– VHS-nauhat eivät mene kaupaksi. Huonekaluista lastulevytavara ei myöskään ole mikään varsinainen hitti enää.

Korjuksen mukaan nettihuutokauppojen suosio ei ole näkynyt merkittävästi kierrätyskeskuksen asiakasmäärissä.

– Asiakaskunta on niissä hieman erilaista. Täällä on sellaisia aarteen etsijöitä pitkälti.

Kierrätyskeskus vetää asiakkaita aamutuimaan. Kuva: Antti Ojala / Yle

Somessa tavaraa kiertää täysin ilmaiseksikin

Myös Tori.fistä, Huuto.netistä sekä muilta nettikirpputoreilta löytää huonekaluja halvalla tai jopa ilmaiseksi. Monella paikkakunnalla toimii esimerkiksi Vaihtorinki-nimisiä Facebook-yhteisöjä, joissa tavaroita vaihdetaan kahvipakettiin tai suklaalevyyn.

Facebookissa toimivassa Kouvolan Roskalava -ryhmässä ihmiset voivat ilmoittaa heille tarpeettomista tavaroista, jotka muuten heitettäisiin roskalavalle. Kuvia tavaroista jaetaan ryhmäläisten kesken jopa kymmeniä päivässä.

– Ihan jatkuvasti tulee ilmoituksia, sanoo ryhmän perustaja ja ylläpitäjä Taina Yli-Kiikka.

Ryhmän ideana on, että kaikki on täysin ilmaista eikä raha vaihda omistajaa.

– Emme hyväksy sitä, että vaihdossa tarjotaan mitään. Nykypäivänä pitää osata olla tyytyväinen siihen. Palkkana on hyvä mieli.

Tavaroita ei kuitenkaan saa hamstrata ja myydä eteenpäin. Silloin erotetaan ryhmästä.

Eniten omistajaa vaihtavat huonekalut ja kodinkoneet. Myös astiat ja vaatteet kiinnostavat ihmisiä.

Printteri oli jumiutunut jostain syystä, eikä Taina Yli-Kiikka viitsinyt alkaa korjailemaan sitä. Laite varattiin kuitenkin nopeasti Facebookissa ja haettiin uuteen kotiin. Kuva: Taina Yli-Kiikka

Yli-Kiikka on antanut itse eteenpäin esimerkiksi ylimääräiseksi käyneen tietokonepöydän, joka löysi nopeasti uuden omistajan. Jumiutunut printterikin haettiin samantien kun ilmoitus Facebookiin oli jätetty.

Kaikki ei kelpaa kuitenkaan ilmaiseksikaan. Esimerkiksi Yli-Kiikan tarjoama lasten pöytä ei löytänyt millään omistajaansa.

Vilkkainta aikaa sivustolla on, kun opiskelijat aloittavat syksyisin opiskelunsa. Ilmoituspiikkejä näkyy myös joulun tienoilla, kun kodeissa tehdään joulusiivouksia.

Meitä on moneen lähtöön. Jollekin ei kelpaa millään toisen vanha. Aika avoimin mielin saa olla, kun tänne tulee ostoksille.

Antti Korjus, varastopäällikkö, Goodwill

Pikkurahalla käyttötavaraa kotiin

Miten sitten kävi, löytyikö sadalla eurolla käyttösisustus olohuoneeseen?

Nojatuolin, sohvapöydän ja kirjahyllyn lisäksi olohuoneeseen löytyi useita lamppuja. 6 eurolla mukaan lähtee plafondi-lamppu, hieman kalliimmalla spottivalot.

Värikkäitä mattoja oli myynnissä 10 euron kappalehintaan. Jos liian räikeät värit eivät miellytä, vaihtoehtona olisi löytynyt myös siisti tummanharmaa matto.

Hintaa kertyi kaikkiaan alle 100 euroa, mikä sisältää vielä kuljetuksen kotiin.