Pekka Haavisto: Trafiguran menneisyys huolestuttaa

Pekka Haaviston mukaan monikansallisen Trafiguran osallistumisessa Terrafamen pelastustalkoisiin on vielä suuria kysymysmerkkejä. Hän sanoo, että ulkomaisen investoijan ja osaajan löytyminen on kuitenkin hyvä asia.

Teollisuusneuvos Lauri Ratia, Tragfiguran toimitusjohtaja Jeremy Weir, tulkki Michael Jääskeläinen, elinkeinoministeri Mika Lintilä ja Terrafame Group Oy:n toimitusjohtaja Matti Hietanen (oik.) Terrafame Group Oy:n tiedotustilaisuudessa perjantaina 10. helmikuuta. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

– Kun katsoo sijoittajayhtiön taustoja ja ympäristöosaamista, niin herää kysymys, että onko tämä sitä parasta osaamista mitä haettiin. Ympäristöosaaminen on ollut se kriittinen kohta Talvivaaran omassa historiassa. Tällä sijoittavalla yhtiöllä näyttää olevan omia ympäristösyntejä.

Terrafamesta vähemmistöosuuden hankkinut Trafigura aiheutti vuonna 2006 tuhansien ihmisten sairastumisen, kun se laski 500 tonnia myrkyllistä jätettä Norsunluurannikon alueelle. Yhtiö joutui maksamaan sairastuneille kymmenien miljoonien dollareiden korvaukset.

Trafiguran toimitusjohtaja Jeremy Weir korosti perjantaina ympäristöasioiden merkitystä konsernin nykyisessä toiminnassa. Hän valitteli yhtiön menneisyyttä.

– Kyllä tästä huoli herää. Maailmalla on myös hyvämaineisia kaivosyhtiöitä, sellaisia, jotka ovat hoitaneet ympäristöasiansa. Nyt on katsottava hyvin tarkkaan, että Kainuussa havaittuihin ympäristöongelmiin suhtaudutaan vakavasti, Yle TV1:n Ykkösaamussa haastateltu Haavisto muistuttaa.

– Yrityksen moraali on voinut muuttua, se on aina mahdollista. Mutta kyllä tässä tietenkin suuri kysymysmerkki on, hän toteaa.

"Paljon jää veronmaksajien piikkiin"

Haavisto ei usko, että valtio saa koskaan Talvivaaraan ja Terrafameen sijoitettuja rahoja sellaisenaan takaisin.

– Ympäristönhoitokustannukset ovat varmasti suuret. Nythän emme varsinaisesti tiedä tästä sopimuksesta. Sehän tietenkin perustuu arvioituun nikkelin hinnan nousuun ja tuotantomäärien kasvuun. Paljon jää veronmaksajien piikkiin.