STT: Terrafamen uudella osaomistajalla tiiviit välit Venäjälle

Trafigura ja venäläinen energiayhtiö Rosneft ostivat osuuden intialaisesta Essar oilista viime syksynä.

Trafiguran toimitusjohtaja Jeremy Weir Terrafame Group Oy:n tiedotustilaisuudessa perjantaina. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Monikansallisella Trafiguralla on tiiviit yhteydet Venäjälle, kertoo STT (siirryt toiseen palveluun). Trafigura on kaivosyhtiö Terrafamen tuleva vähemmistöomistaja.

Esimerkiksi uutistoimisto Bloomberg uutisoi viime syksynä (siirryt toiseen palveluun), että Trafigura syventää suhteitaan venäläiseen energiayhtiö Rosneftiin. Tuolloin molemmat yhtiöt (siirryt toiseen palveluun) ostivat suuren osan intialaisesta Essar Oilista.

Trafigura on kansainvälinen yhtiö, joka käy kauppaa öljyllä, mineraaleilla ja metallilla. Yhtiö ostaa, varastoi, kuljettaa ja kauppaa raaka-aineita ympäri maailmaa. Yhtiötä on epäilty muun muassa korruptiosta ja vaarallisen jätteen kuljetuksesta.

Trafiguran käyttämä laiva vei vuonna 2006 vaarallista jätettä Norsunluurannikolle. Myrkyllinen jäte käsiteltiin puutteellisesti ja se aiheutti usean ihmisen kuoleman. Yhtiö sai tapauksesta miljoonan euron sakot hollantilaisessa tuomioistuimessa. Yhtiön mukaan käytäntöjä on tämän jälkeen korjattu.