Umpihankihiihtäjät lähtivät matkaan Pudasjärvellä

Osa kilpailijoista on mukana voitto mielessään, osa nauttii matkasta ja tapahtumasta viinin kera.

Syöte, Pudasjärvi
Umpihankihiihdon lähtöpaikka.
Umpihankihiihdon lähtöpaikka kahden vuoden takaa.Jari Mäkäräinen / Yle

Maan vanhimman hiihtolajin, umpihankihiihdon MM-kisojen osallistujat lähtivät liikkeelle lauantaina aamuvarhain kauniin sään vallitessa alle kymmenen asteen pakkasessa. Mukana oli jälleen satoja yksin tai joukkueen kanssa kilpailevia retkeilyharrastajia.

Kilpailu perustettiin kaksikymmentä vuotta sitten tukemaan suomalaista talvihiihtoharrastusta.

Pudasjärven Syötteen maisemista löytyy lumivarmat maastot, kertaakaan lumesta ei ole ollut pulaa, nytkin sitä on hyvinkin metrinen hanki. Tykkylumiset puut saavat maiseman näyttämään suorastaan satumaiselta, monelle upeat vaaramaisemat ovat yksi syy osallistua kisaan.

Oma erityispiirteensä on pakollinen ulkoyöpyminen usein laavutyyppisessä majoitteessa nuotion lämmössä.

Pudasjärven kaupungin kanssa järjestetään kuntalaisille kisan yhteyteen iltanuotiotapahtuma, joka huipentuu yhdessä laulettuun Maan korvessa –virteen ja Pohjoispohjanmaan maakuntalauluun. Katsojille tarjolla on keittoa, kisailijat taas syövät oman makunsa ja harrastuksensa mukaan. Jotkut tyytyvät erilaisiin energiapatukoihin, kun toiset valmistavat nuotiolla jopa usean ruokalajin illallisen viineineen ja jälkiruokineen.

Voittaja selviää sunnuntaina aamupäivällä ja voittajajoukkueen haastattelu on kuultavissa Radio Suomessa ennen klo 12.45 Merisäätä.