Tutkimus: Alzheimerin taudin takana suolistobakteerit?

Tutkijat uskovat, että tulevaisuudessa Alzheimerin tautia voidaan ehkäistä ruokavaliolla.

terveys
Iäkkään naisen kädet ja värikyniä.
AOP

Suolistossa elävillä bakteereilla on suuri merkitys Alzheimerin taudin kehitykseen, ilmenee ruotsalaisen Lundin yliopiston tutkimuksesta (siirryt toiseen palveluun). Tutkimustulos saattaa olla läpimurto Alzheimerin taudin estämiseen.

Tutkijat selvittivät, kuinka paljon koe-eläiminä käytetyille hiirille kehittyi aivojen toimintaa surkastuttavaa beeta-amyloidiplakkia, jos ne söivät normaalisti tai jos niiden suolistosta poistettiin bakteerit kokonaan.

Tutkimus toi ilmi, että hiirille, joilla ei ollut bakteereja suolistossaan, kehittyi 70 prosenttia vähemmän plakkia.

Uutistoimisto TT:n haastattelema (siirryt toiseen palveluun) dosentti Frida Fåk Hållenius kertoo, että eron suuruus yllätti tutkijat. Suoliston bakteerikanta on suurempi ympäristötekijä kuin uskoimmekaan, hän sanoo.

Kaikilla on bakteereja, yhteisvaikutus ratkaisee

Kaikilla ihmisillä, kuten myös eläimillä, on suolistossaan bakteereja. Niiden koostumus riippuu syntymässä saaduista bakteereista, ihmisen geeneistä sekä nautitusta ravinnosta.

Osa bakteereista on hyödyllisiä ja ne elävät kantajansa kanssa symbioosissa. Ongelmia tulee, jos bakteerikanta on jotenkin epätasapainossa ja elimistöön kehittyy tulehdustila. Bakteerien yhteisvaikutus ihmisen hyvinvointiin riippuu mm. vastustuskyvystä ja suolen limakalvon kunnosta.

Tutkijat selvittävät seuraavaksi, millä bakteereilla on Alzheimerin taudin kehittymisen kannalta merkitystä. Jos tämä saadaan selville, voidaan ruokavalion avulla mahdollisesti ehkäistä Alzheimerin taudin kehittymistä.

– Aiemmin emme voineet tehdä muuta Alzheimerin taudin suhteen kuin antaa oireita lievittävää lääkettä. Nyt voisimme todellakin tehdä jotain aktiivista ja ehkäistä sairauden syntyä. Jos sairastumista voidaan myöhentää, on mahdollista, ettei tauti lainkaan pääse kehittymään. Ja se voidaan saada aikaan vain ruokavaliota muuttamalla, millä luodaan suojaava bakteerikanta.