Ruotsin ja Tanskan kansalaiset pidätetty Turkissa Isis-yhteyksistä – Epäillään suunnitelleen terrori-iskuja Eurooppaan

Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo vahvistaa Ruotsin kansalaisen pidätyksen. Miesten epäillään olleen Isisin koulutuksessa Syyriassa.

terrorismi
poliiseja rivissä, yhdellä mellakkakilpi
Turkin poliisi vartiossa. Arkistokuva.Mert Cakir / EPA

Yksi ruotsalainen ja yksi tanskalainen on pidätetty Turkissa terrori-iskujen suunnittelusta epäiltynä. Uutistoimisto Anadolun mukaan miehet aikoivat tehdä terrori-iskuja Euroopassa.

Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo on vahvistanut SVT:lle (siirryt toiseen palveluun), että ruotsalainen on pidätetty Turkissa. Tanskan turvallisuuspoliisi PET ei kiistä eikä vahvista tietoja pidätyksestä, kertoo DR. (siirryt toiseen palveluun)

Uutistoimisto Anadolun mukaan miehet ovat kuuluneet Isisiin. Turkkilaisen Hürriyet-sanomalehden mukaan miehet olisivat olleet matkalla takaisin Eurooppaan.

Anadolun mukaan 45-vuotias Tanskan kansalainen on alkuperältään libanonilainen ja 38-vuotias Ruotsin kansalainen on alun perin Irakista kotoisin.

Epäillään kuuluvan Isisiin

Miehet matkustivat Turkkiin Syyriasta väärennetyillä passeilla. Heidät saatiin saatiin kiinni Seyhanissa Adanan maakunnassa Turkin eteläosassa. Miehet pidätettiin Isis-solujen jäseniksi epäiltyjä vastaan tehdyissä ratsioissa.

Ruotsin Säpon mukaan miehet on pidätetty 10. tammikuuta ja tieto Ruotsiin saatiin muutamia päiviä myöhemmin. Säpo tekee yhteistyötä Turkin viranomaisten kanssa. Vielä ei kuitenkaan pystytä vahvistamaan, epäilläänkö miehiä terroririkoksista.

Turvallisuuspoliisi PET:n mukaan Tanskasta on lähtenyt ainakin 145 ihmistä Syyriaan ja Irakiin taistelijoiksi. Noin puolet on palannut ja noin neljäsosa kuollut taisteluissa.

Kuvia aseiden kanssa

Pidätetyt miehet ovat sanoneet kuulusteluissa keränneensä rahaa ja vaatteita Euroopan muslimeilta Syyriaan vietäväksi. Poliisit ovat kuitenkin löytäneet miesten teknisistä laitteista kuvia, joissa heillä on aseet.

Turkin tiedotusvälineet ovat julkaisseet kuvia maastoasuihin pukeutuneista ja aseita kantavista miehistä.

Turkkilaistiedotusvälineiden mukaan miehet ovat olleet Syyriassa pidemmän aikaa. He saivat siellä koulutusta terrori-iskuja varten.

Anadolun mukaan ruotsalaismiehen vaimo on kertonut, että mies meni Turkista Syyriaan 2014 liittyäkseen Isisiin. Mies vei mukanaan kaksi tytärtä, mutta vaimo palasi Ruotsiin. Vaimo teki ilmoituksen poliisille lapsista, mutta väärillä papereilla liikkunutta miestä ei ole saatu kiinni tätä ennen.

Uutisen lähteinä on käytetty mm. SVT, DR, AP, Aftonbladet.