Hyppää sisältöön

Lounais-Suomi haluaa tekstiilikierrätyksen edelläkävijäksi

Käynnissä oleva Telaketju-hanke selvittää koko maan kattavaa poistotekstiilin käsittelyjärjestelmää.

Hyväkuntoista poistotekstiiliä kasassa. Kuva: Petra Ristola / Yle

Lounais-Suomessa etsitään toden teolla mahdollisuuksia tekstiilijätteen hyödyntämiseen. Lounais-Suomen jätehuolto ja VTT vetävät yhdessä eri toimijoiden kanssa Telaketju-hanketta (siirryt toiseen palveluun).

Sen tavoitteena on rakentaa koko maan kattava poistotekstiilin käsittelyjärjestelmä, joka loisi työllisyyttä ja uusia mahdollisuuksia teollisuudelle.

Telaketjussa on mukana myös Turun Seudun TST, jossa poistotekstiiliä lajitellaan ja laitetaan kiertoon. Lounais-Suomen jätehuolto tuo yhdistyksen tiloihin joka toinen viikko noin 2 000 kiloa poistotekstiiliä.

Turun Seudun TST:n Texvex-ohjaaja Päivi Lintula uskoo, että tekstiilijätteen hyödyntämisessä on tulevaisuus.

– Poistotekstiilistä voi tehdä mitä vaan. Joku tekee jo siitä esimerkiksi eristemateriaalia ja toinen kasvualustoja. Uusia ideoita ja yrityksiä kaivataan mukaan.

Poistotekstiilin hyödyntäminen nostaa päätään eri puolilla Suomessa. Esimerkiiksi Imatralla tekstiilijätettä murskataan ja hyödynnetään komposiittiteollisuuden raaka-aineena.

Tekstiilikierrättämisestä vielä parempaa

Kierrätys Suomessa osataan, mutta tekstiilikierrätyksessä on vielä parantamisen varaa. Tekstiilijätettä suomalainen saa aikaiseksi aikamoisen määrän, noin 13 kiloa vuodessa.

Suurin osa oman vaatekaapinkin sisällöstä olisi hyödynnettävissä esimerkiksi uusien tuotteiden materiaalina.

Turun Seudun TST:n Texvex-ohjaaja Päivi Lintula muistuttaa, että vanhatkin tekstiilit otetaan vastaan.

– Vintin perukoilta löytyvät vanhat tekstiilit ilman muuta kiertoon, ei polttoon. Vanhat pellavat ja puuvillat ovat edelleen käyttökelpoista materiaalia.

Viime vuonna Lounais-Suomen jätehuolto keräsi 90 tonnia tekstiilijätettä. Siitä vain kolmannes hyötykäytettiin.

.
.