1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pohjois-Korea

Pohjois-Korean ohjuskoetta tiedettiin odottaa – vastatoimia tulossa

Yhdysvallat ja Etelä-Korea aikovat vastata Pohjois-Korean provokaatioon. Presidentti Donald Trumpilla on näytön paikka.

Ihmiset Etelä-Koreassa seuraavat televisiosta uutista Pohjois-Korean tekemästä ohjuskokeesta 12. helmikuuta 2017. Kuva: Kim Hee-Chul / AOP

Yhdysvallat ja sen aasialaiset liittolaiset osasivat odottaa Pohjois-Korean ohjuskoetta, kertovat Yhdysvaltain presidentin hallinnon nimettöminä pysyttelevät virkamiehet uutistoimisto Reutersille.

Pohjois-Korea on usein tehnyt vastaavanlaisia tekoja, kun sen vihollismaissa hallinto on vaihtunut.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong Un iloitsee seurattuaan ohjuskokeen onnistumista. Kuva: Reuters

– Tämä ei ollut yllätys. Pohjois-Korean johtajat haluavat kiinnittää huomion itseensä tällaisina aikoina, virkailija sanoo.

Yhdysvallat, Kiina, Japani ja Etelä-Korea pohtivat nyt, kuinka ne vastaavat Pohjois-Korean tekoon. Reutersin mukaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpilla on todennäköisesti valittavana Pohjois-Korean tiukemmat taloudelliset pakotteet, asevoimien lisääminen Korean niemimaan suunnalla ja uuden ohjuspuolustusjärjestelmän sijoittaminen Etelä-Koreaan.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un sanoi tammikuussa, että hänen maansa on lähellä saada valmiiksi mannertenvälisen ohjuksen. Presidentti Trump vastasi Twitterissä, ettei "tämä tule toteutumaan".

Vaikka uusin ohjuskoe ei koskenutkaan mannertenvälistä ohjusta, vaan keskimatkan ohjusta, on Trumpin tehtävä jotain näyttääkseen, ettei Twitter-viestinsä ollut mitätön.

Trump: USA 100-prosenttisesti Japanin tukena

Japanin pääministeri Shinzo Abe on parhaillaan vierailulla Yhdysvalloissa. Hänen isäntänsä, presidentti Trump vakuutti maansa tukea Japanille.

– Haluan kaikkien ymmärtävän, että Yhdysvallat on Japanin, suuren liittolaisemme tukena 100-prosenttisesti.

Abe sanoi, että ohjuskoe oli "ehdottoman sietämätön".

Yhdysvallat lisännee Kiinaan kohdistuvaa painostusta. Kiina on Pohjois-Korean liittolainen. Yhdysvallat on arvostellut Kiinaa siitä, ettei se ole Yhdysvaltain mielestä riittävän pontevasti laittanut Pohjois-Koreaa kuriin.

Etelä-Korean vt. presidentti Hwang Gyo-Ahn sanoo maansa valmistelevan Pohjois-Korealle "vastaavaa rangaistusta".

Lähteet: Reuters, AFP