1. yle.fi
  2. Uutiset

Sodanaikainen pommi ajaa kymmenettuhannet evakkoon Pohjois-Kreikassa

Thessalonikissa evakuoidaan sunnuntaina 72 000 ihmistä toisen maailmansodan aikaisen pommin purkamisen vuoksi. Räjähde aiheuttaa suurimman uhan läheiselle öljynjalostamolle.

Pommin purkaminen
Toisen maailmansodan aikaisen pommin löytöpaikka Kordelion kaupunginosassa Thessalonikissa, Kreikassa, 12. helmikuuta.
Toisen maailmansodan aikaisen pommin löytöpaikka Kordelion kaupunginosassa Thessalonikissa, Kreikassa, 12. helmikuuta.Sakis Mitrolidis / AFP

Huoltoaseman pihalla Kordelion kunnassa Länsi-Thessalonikissa kaikki on valmista sunnuntaina aamupäivällä alkavaan pommin purkuoperaatioon.

Helmikuun alussa samalta paikalta rakennustöiden yhteydessä löytynyt räjähtämätön 250-kiloinen lentopommi aiotaan tehdä vaarattomaksi.

Armeijan räjähdeasiantuntijoiden on määrä irrottaa pommista sytytin, jonka jälkeen pommi kuljetetaan turvasaattueessa ampuma-alueelle, kaupungin ulkopuolelle räjäytettäväksi.

Ympärillä sijaitsevissa kerrostaloissa on seurattu ennakkotoimia huoltamon pihalla.

– Armeija on pystyttänyt huoltamolle hiekkasäkkivallin. Tämä on varmasti nyt Kreikan kuuluisin paikka, totesi pommin parvekkeeltaan näkevä Adrianna Hatziliadou Ylelle.

Puretaan hiljaisena sunnuntaina

Pommin purkaminen tapahtuu sunnuntaina, koska koulut ja kaupat ovat kiinni sekä liikennöinti hiljaista.

Räjähde on yritetty purkaa jo kertaalleen paikan päällä.

Noin 300 ihmistä evakuoitiin lähirakennuksista, mutta pommi osoittautui oletettua suuremmaksi ja suunnitelmaa oli muutettava.

– Jo silloin ymmärsin, että tässä on kyse hyvin vakavasta asiasta. En ymmärrä, kuinka osa kreikkalaisista vain vitsailee tapauksesta sosiaalisessa mediassa, Adriana Hatziliadou sanoi.

Tiheään asuttu alue

Varotoimia vaaditaan, sillä alue on tiheään asuttu ja maanjäristysaltis. Lisäksi lähellä on 15 huoltamoa. Niiden pitäjät ovat joutuneet tyhjentämään tankkinsa etukäteen.

Pelottavinta kuitenkin on, että reilun 1,5 kilometrin etäisyydellä sijaitsee öljynjalostamo, jonka valtavia säiliöitä ei voida tyhjentää.

– Jos jotain menee pieleen, täällä räjähtelee kuin kolmannessa maailmansodassa, öljynjalostamossa työskentelevä Adriana Hatziliadou kuvaili.

Hatziliadou aikookin pitää parvekejuhlat, kun pommin purkaminen on onnellisesti ohi.

Kartta.
Google Maps / Yle Uutisgrafiikka

Ainutlaatuisen mittava evakuointi

Kaikki pommista 1,9 kilometrin säteellä asuvat ja työskentelevät ihmiset evakuoidaan aamun aikana.

Määräys koskee 72000 ihmistä. Evakuointi on Kreikan nykyhistoriassa ainutlaatuinen.

Asukkaiden ja liikkeenharjoittajien on poistuttava joko omilla kulkuneuvoilla tai viranomaisten järjestämillä ilmaiskuljetuksilla. Liikuntarajoitteisia ihmisiä ja vuodepotilaita kuljetettiin jo eilen ambulansseilla evakkoon.

Evakuointipaikkoina on kasarmeja ja kouluja, kirkkoja ja jalkapallostadion. Operaation päätyttyä asukkaat kuljetetaan takaisin.

Pommi purku katkaisee myös linja-auto- ja junaliikenteen sekä maakaasun ja sähkön jakelun lähisäteellä pommista. Alueen sairaalat on määrätty valmiuteen. Järjestyksenpidosta ja poikkeusliikenteen valvomisesta vastaa yli tuhat poliisia.

Sunnuntai kahvilassa tai museossa

Osaa asukkaista harmittaa, että viikon ainut lepopäivä tärveltyy. Ne, jotka pitävät evakuointia liiallisena tai pelkäävät varkaiden iskevän autioihin naapurustoihin, ovat kieltäytyneet tottelemasta määräystä.

Kunnanjohtaja alleviivaa, että evakuointi on pakollinen.

27-vuotias Kostas Farasopoulos aikoo lähteä kauemmas kahvilaan.

– Varmasti on tiedossa pitkä kahvittelu, sillä meitä ei ole informoitu operaation päättymisestä, Kostas Farasopoulos naurahti.

Farasopoulos pitää Kordeliossa veikkausliikettä, joka on auki joka päivä.

– En murehdi asiakkaiden menetystä, koska naapurusto on tänään joka tapauksessa tyhjä. Mutta ainahan yksityisyrittäjä tekee mielummin työpäivän kuin menettää sen.

Evakkoon joutuvat myös sadat turvapaikanhakijat wc-paperialan entiseen tehtaaseen pystytetyltä Softexin pakolaisleiriltä.

Turvapaikanhakijoiden pyynnöstä evakkopäivä kuluu kaupungin arkeologiseen museoon tutustuessa.

Lue seuraavaksi