1. yle.fi
  2. Uutiset

Puerto Rico äänestää kesällä, eroaako se Yhdysvalloista

Puertoricolaiset äänestävät, tuleeko siitä Yhdysvaltain 51.osavaltio vai eroaako se Yhdysvalloista kokonaan.

Puerto Rico
Kartta Puerto Ricon sijainnista.
Yle Uutisgrafiikka

Puerto Ricon saarivaltiossa järjestetään 11. kesäkuuta kansanäänestys valtion tulevaisuudesta, kertoo uutiskanava ABC (siirryt toiseen palveluun).

Karibianmeressä sijaitseva Puerto Rico on tätä nykyä Yhdysvaltoihin kuuluva itsehallintoalue. Sillä ei ole täysiä osavaltion oikeuksia.

Kansanäänestyksessä 3,5 miljoonaa puertoricolaista valitsee kahdesta vaihtoehdosta: joko Puerto Ricolle haetaan täysiä osavaltion oikeuksia tai se irrottautuu kokonaan Yhdysvalloista.

Jos enemmistö äänestää toisen vaihtoehdon puolesta, lokakuussa järjestetään uusi äänestys, jossa valitaan, onko Puerto Rico kokonaan itsenäinen vai haetaanko sille erityissuhdetta Yhdysvaltain kanssa (free association). Erityissuhde on mm. Mikronesialla ja Marshall-saarilla.

Kyseessä on jo viides kansanäänestys suunnilleen samasta aiheesta. Edellinen äänestys järjestettiin vuonna 2012. Tuolloin enemmistö kannatti osavaltiostatuksen saamista, mutta tulos oli silti niin täpärä, että Yhdysvaltain kongressi jätti kansanäänestyksen huomiotta.

Lähes konkurssissa

Puerto Ricon asukkaat ovat jo kauan kapinoineet saaren nykyistä asemaa vastaan. Puerto Rico kuuluu Yhdysvaltoihin, mutta asukkaat eivät ole tasa-arvoisia muiden yhdysvaltalaisten kanssa.

He eivät voi äänestää presidentinvaaleissa ja heidän kongressiedustajillaan on rajoitetut äänestysoikeudet.

Puertoricolaiset maksavat veroja, joilla kustannetaan Yhdysvaltain sosiaaliturvaa ja terveyspalveluita, mutta heillä ei ole samoja sosiaalietuja kuin osavaltioiden asukkailla.

Puerto Rico on myös konkurssin partaalla. Sillä on velkaa noin 70 miljardia dollaria. Jos se nousisi Yhdysvaltain 51. osavaltioksi, saisi se noin 10 miljardia dollaria liittovaltion tukea vuodessa.

Ennakkoon on odotettavissa, että puertoricolaiset valitsevat kansanäänestyksessä osavaltioaseman.

Saarella toimii kuitenkin sitkeä itsenäisyysliike. On mahdollista, että se saa tuulta purjeisiinsa uuden presidentin Donald Trumpin puheista. Trump on arvostellut tylysti latinoja, mikä osalla äänestäjistä saattaa vaikuttaa äänestysratkaisuun, kertoo saksalainen sanomalehti Die Welt (siirryt toiseen palveluun).

Yhdysvaltain johdon suhtautuminen puertoricolaisten toiveisiin ei ole toistaiseksi selvä.

Lue seuraavaksi