Hyppää sisältöön

Vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto: Emme tarvitse uusia viholliskuvia

Kansanedustaja Pekka Haavisto nimitettiin yksimielisesti vihreiden ehdokkaaksi.

Pekka Haavisto viimeisteli puhettaan, jonka hän piti vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksessa Lohjalla sunnuntaina 12. helmikuuta. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Vihreiden puoluevaltuuskunta on sinetöinyt kansanedustaja Pekka Haaviston valinnan puolueen presidenttiehdokkaaksi. Haavisto saapui Lohjalle suosionosoitusten saattelemana.

Pekka Haavisto nosti kokouksessa pitämässään puheessa esille sen, kuinka erilaisessa maailmassa elämme verrattuna viiden vuoden takaisiin presidentinvaaleihin.

– Läntisessä maailmassa on tapahtunut kaksi suurta muutosta: Iso-Britannian Brexit-äänestys ja USA:n presidentinvaalit. Trumpin hallinto ottaa mittaa oman maansa perustuslaista, eivätkä kovenevat äänenpainot Iranin ja Kiinan suuntaan lupaa rauhallista vuotta 2017, Haavisto sanoi.

Ihmisiä ei saa syrjiä maan sisällä

Haaviston mukaan turvallisuus ei kuitenkaan pysyvästi parane, ellei kriisien alkusyihin puututa. YK:n tukeminen, rauhanturvatoiminta, siviilikriisinhallinta ja rauhanprosessien tukeminen ovat Suomen kaltaiselle maalle toimia, joilla kansainvälistä rauhaa ja vakautta voidaan edistää, hän totesi puheessaan.

– Emme tarvitse lisää viholliskuvia. Suomessakin on aika ajoin kiihdytetty keskustelua, jossa ikään kuin kilvoitellaan isänmaallisuudesta, leimataan tuo tai tämä ryhmä vähemmän isänmaalliseksi tai jopa epäilyttäväksi. Milloin halutaan kurittaa ruotsinkielistä varusmieskoulutusta, milloin luodaan epäilevä katse kaikkiin kaksoiskansalaisiin, Haavisto sanoi.

Hänen mukaansa ihmisryhmien leimaaminen tai syrjiminen maan sisällä on vaarallista. Se ei rakenna yhteisyyden tunnetta, halua puolustaa Suomea yhdessä.

Haavisto kuvaili myös, millaisen kampanjan hän aikoo pitää. 

– Tehdään uudenlainen kampanja - yllätetään itsemme ja muut. Hyvän kampanjan tulee olla avoin kaikenlaisille ihmisille. Ovien pitää olla auki kaikille, Haavisto sanoi Lohjalla.

Pekka Haavisto valittiin vihreiden presidenttiehdokkaaksi puoluevaltuuskunnan kokouksessa 12. helmikuuta 2017 Lohjalla. Pekka Haavistoa onnittelivat puheenjohtaja Ville Niinistö ja puoluevaltuuskunnan varapuheenjohtaja Katja Andrejev. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Ilmoitus pitkän hiljaisuuden jälkeen

Haavisto päätti pitkän hiljaisuuden lauantaina TV1:n Ykkösaamussa. Hän ilmoittautui presidenttikisaan ja perusteli päätöstään maailmantilanteen muuttumisella. Edellisissä presidentinvaaleissa vuonna 2012 Pekka Haavisto hävisi kokoomuksen Sauli Niinistölle, mutta sai yli miljoona ääntä.

Vihreiden lisäksi vain keskusta on valinnut presidenttiehdokkaansa. Keskustan ehdokas on kansanedustaja Matti Vanhanen. Istuva presidentti Sauli Niinistö ei ole vielä kertonut, lähteekö hän ehdokkaaksi. Presidentinvaalit pidetään tammikuussa 2018.