Australiassa lämpöennätykset paukkuvat, mutta helpotusta on luvassa

Uuden Etelä-Walesin alueella on virinnyt navakka tuuli, joka lisää rajusti pensaspalojen uhkaa.

Australia
Hengenpelastajia Sydneyn Bondi Beachilla 11. helmikuuta.
Hengenpelastajia Sydneyn Bondi Beachilla lauantaina 11. helmikuuta. William West / AFP

Australiassa, Uuden Etelä-Walesin osavaltiossa on viikonlopun aikana saavutettu hurjia lämpöennätyksiä. Monella paikkakunnalla lämpötila nousi eilen lauantaina selvästi yli 45 asteen.

Esimerkiksi Sydneyn läheisessä Richmondin kaupungissa elohopea oli 47 asteessa, kertoo The Sydney Morning Herald (siirryt toiseen palveluun)-lehti. Ennen tätä viikonloppua lämpötila ei ollut Uuden Etelä-Walesin osavaltiossa noussut helmikuussa koskaan yli 42 asteen.

Asukkaat ovat kärsineet kovasta kuumuudesta ja osavaltion sähköntuotanto ei ole riittänyt ilmastointilaitteiden tarpeisiin. Teollisuus on joutunut supistamaan toimintaansa sähkön säästämiseksi.

Helpotusta on kuitenkin luvassa, sillä Kaakkois-Australian alueella on viriämässä tuuli, joka laskee maanantaina lämpötilat jo miellyttävään 27 asteeseen.

Tulipalojen uhka "katastrofaalinen"

Tuuli kuitenkin aiheuttaa rutikuivassa maastossa erittäin suuren pensaspalovaaran. Paloviranomaisten mukaan olosuhteet ovat nyt yhtä otolliset pensanpaloille, kuin vuonna 2009, jolloin "Mustaksi lauantaiksi" nimettynä päivänä 173 ihmistä kuoli ja tuhansia asuintaloja tuhoutui Victorian osavaltiossa tulipaloissa.

– Ei ole tavallinen kesäpäivä. Ei ole mikä tahansa paha tulipalopäivä. Olosuhteet ovat nyt niin pahat kuin ne voivat olla, sanoi Uuden Etelä-Walesin pelastusjohtaja Shane Fitzsimmons.

Maastopalo Australian keskiosissa, Uuden Etelä-Walesin alueella 12. helmikuuta.
Maastopalo Australian keskiosissa, Uuden Etelä-Walesin alueella 12. helmikuuta.Australia Rural Fire Service / EPA

Parhaillaan 2 000 palomiestä sammuttaa eri puolilla osavaltiota tulipaloja, joista suuri osa ei ole hallinnassa. Paloja oli iltapäivällä yhteensä 86.

Osavaltiossa on annettu jyrkkä kielto avotulen tekemiselle. Tänään 40-vuotias mies ja 13-vuotias poika saivat syytteet avotulen sytyttämisestä.

Lähteet: Reuters, AFP