1. yle.fi
  2. Uutiset

Kasviasiantuntija lämpöaallosta: Nyt kannattaa suojata puutarhan havukasvit

Ennustetut lämpimät kevätsäät voivat olla vahingollisia puutarhan kasveille.

Lämmin rintama
Tuijia rivissä talvella Honkasen puutarhalla.
Tuijia kauppapuutarhassa.Petri Aaltonen / Yle

Luonnontieteellisen keskusmuseon intendentin Leo Junikan mukaan lähinnä istutetut havupuut ja havupensaat voivat kärsiä lähipäiville ennustetuista lämpimistä päivistä.

– Jos lämpötila nousee ja on paljon aurinkoista, niin havunneulasista alkaa tulla haihdutustappioita. Ne kuivuvat, koska maa on jäässä eivätkä ne pysty ottamaan sieltä vettä tilalle, sanoo Junikka.

Myös luonnonvaraiset havupuut voivat kärsiä jonkin verran sellaisilla alueilla, jossa maa on voimakkaasti jäässä ja lämpötila nousee aurinkoisina päivinä korkealle.

Luonnonvaraiset puut ovat kuitenkin sopeutuneet Suomen vaihtelevaan talvi-ilmastoon ja routaan paremmin kuin huomattavasti etelämpää tulleet istutetut sukulaisensa.

Puutarhakasveja voi suojella peittämällä

Junikan mukaan juuri nyt on korkea aika suojata puutarhan havukasveja.

Korkeille kasveille on mahdoton laittaa peitettä, mutta matalampia voi peittää joko säkkikankaalla tai puutarhakaupasta saatavalla harvahkolla suojakankaalla. Ne ottavat auringon säteiystä suunnilleen puolet pois eivätkä lämmitä kasveja liikaa, sanoo Junikka.

Junikan mukaan myös ainavihantia kasveja kannattaa suojata. Esimerkkinä Junikka mainitsee sellaiset alppiruusut, joiden lehdillä on taipumusta ruskettua keväällä. Myös puutarhoissa yleistynyt mahonia kuuluu niihin kasveihin, jotka hyötyvät suojauksesta.

Jos suojaamisen jättää tekemättä, voivat jotkut kasvit vaurioitua niin pahasti, että ne kuolevat. Joissakin kasveissa on kesällä enemmän leikattavia ruskeiita oksia, jos ne pääsevät kärsimään keväällä kuivumisesta. Suojaaminen kannattaa, vaikka poikkeuksellisen lämpimät päivät eivät jatkuisi pitkään.

– Jo lähellä nollaa oleva aurinkoinen keli haihduttaa tummilta neulasilta vettä paljon eli suojaaminen kannattaa joka tapauksessa, sanoo Junikka.

Lue seuraavaksi