1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. syrjintä

Vuokko Hovatta ja Hannu-Pekka Björkman mukana joukkoliikenteen kampanjassa häirintää ja syrjintää vastaan

Pääkaupunkiseudun joukkoliikennevälineiden kampanja rohkaisee puuttumaan häirintään ja tukemaan syrjinnän kohteeksi joutuneita kanssamatkustajia.

Stop! Päätepysäkki syrjinnälle -kampanjan kasvoja; Hannu-Pekka Björkman ja Vuokko Hovatta.

Häirintä ja syrjintä nostetaan isosti esiin pääkaupunkiseudun liikennevälineissä. Kaksi viikkoa kestävä Stop! Päätepysäkki syrjinnälle -kampanja rohkaisee matkustajia puuttumaan häirintään ja syrjintään sekä tukemaan sen kohteeksi joutuneita. Ajatuksena on, että pienikin ele riittää. Kun yksi osoittaa tukensa, muutkin lähtevät mukaan.

Syrjintää kohtaavat esimerkiksi vammaiset ihmiset ja seksuaalivähemmistöt. Monet kokevat myös rasistista tai sukupuolesta johtuvaa häirintää. Mahdollisesti aggressiivista solvaajaa ei kuitenkaan kehoteta haastamaan.

– Sen sijaan jokainen voi osoittaa tukensa kiusatulle: voi mennä syrjityksi joutuneen viereen istumaan, katsoa silmiin tai kysyä, tarvitseeko hän apua, sanoo mukana olevan Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kaari Mattila.

Hänen mukaansa syrjintää kokeneille pahinta on tunne yksin jäämisestä. Kampanjassa ohjeistetaan myös ilmoittamaan tapahtuneesta kuljettajalle, järjestyksenvalvojalle tai poliisille.

Tempauksessa on mukana syrjintää omakohtaisesti kokeneita sekä muita joukkoliikenteen käyttäjiä ja julkisuuden henkilöitä kuten näyttelijät Seela Sella, Vuokko Hovatta ja Hannu-Pekka Björkman. Kampanjan järjestävät Helsingin seudun liikenne (HSL), Helsingin kaupungin liikennelaitos (HKL) ja Ihmisoikeusliitto. Se näkyy Helsingin seudun asemilla sekä busseissa, metroissa ja raitiovaunuissa.