Bernerin hanke yhteysalusliikenteen maksuista kaatui – "Nyt korkataan samppanjapullo"

Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan päätöksen taustalla on tuleva maakuntauudistus sekä kokeilun valmistelujen aiheuttama palaute.

Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle

Valtio ei ota käyttöön yhteysalusliikenteen maksuja, kertoo Liikenne- ja viestintäministeriö.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) päätöksen mukaan Saaristomeren ja Suomenlahden saaristoalueiden liikennepalveluja kehittävää kokeilua ei aloiteta. Kokeilun oli tarkoitus alkaa huhtikuun alussa.

Saaristossa tieto yhteysalusmaksujen perumisesta on otettu vastaan iloiten.

Etelä-Paraisilla sijaitsevan Björkholmenin lomasaaren matkailuyrittäjä Kurt Kronehag sanoo, että yhteysalusliikenteen maksut olisivat olleet katastrofi lomasaaren toiminnalle.

– Tämä oli paras uutinen moneen vuoteen. Nyt korkataan samppanjapullo, Kronehag iloitsee.

Yleisön palaute johti osaltaan päätökseen

Liikenne- ja viestintäministeriön tiedotteen mukaan päätöksen taustalla on tuleva maakuntauudistus sekä kokeilun valmistelujen aikana saatu palaute. Vastuu saariston yhteysalusliikenteen järjestämisestä siirtyy Varsinais-Suomen ELY-keskukselta maakunnille vuoden 2019 alusta.

Berner kiittää ministeriön tiedotteessa saariston asukkaita ja yrityksiä aktiivisesta vuoropuhelusta valmistelutyön aikana. Hän myös toteaa, että yhteysalusliikenteen kehittäminen on luontevaa jättää tulevan maakunnan hoidettavaksi.

– Maakuntauudistuksen tavoitteena on lisätä kansalaisten mahdollisuuksia osallistua ja vaikuttaa lähipalveluihin. Palveluja myös nykyaikaistetaan ja digitalisoidaan. Saariston liikennepalveluja on välttämätöntä kehittää, ja liikenne- ja viestintäministeriössä jatkammekin työtä liikenteen digitalisaation edistämiseksi.

Liikenne- ja viestintäministeriö sekä Liikennevirasto, Trafi ja Varsinais-Suomen ELY-keskus ovat valmistelleet saariston liikennepalveluja kehittävää kokeilua Saaristomerellä ja Suomenlahdella. Kokeilun tavoitteena on ollut lisätä markkinaehtoisia palveluja saariston elinvoiman ja kehittymisen varmistamiseksi.