Taivaanvahdiksi syntynyt valokuvaaja on oppinut pitämään myös pilvistä

Kun Joni Virtanen 30 vuotta sitten pyöräili kameravarusteiden kanssa pitkin öisiä metsiä, häntä epäiltiin varastetun tavaran kuljettamisesta.

Merellä on iso vaikutus rannikon sääilmiöihin. Syksyllä mereltä virtaava voimakas ukkosrintama hajoaa kohdatessaan sisämaan lämpimämmät ilmavirtaukset. Kuva: Joni Virtanen

Kun Joni Virtanen 1980-luvulla pyöräili kameran jalusta jopparilla pitkin öisiä metsiä, hänen peräänsä uhattiin soittaa poliisit. Nuoren miehen epäiltiin kuljettavan varastettua tavaraa ja mittailevan salaa maita.

Myös hänen tekemäänsä elektronista musiikkia kummasteltiin Keski-Pohjanmaalla 30 vuotta sitten.

– Nyt olen innoissani, että molemmista harrastuksistani on tullut yleisesti hyväksyttyjä ja suosittuja, kokkolalainen valokuvataiteilija Joni Virtanen virnistää.

Olen syntynyt ihmettelemään.

valokuvataiteilija Joni Virtanen

Hän sanoo syntyneensä taivaanvahdiksi.

Lapsena Joni makasi lumihangessa ja seurasi revontulten liikkeitä tai lumihiutaleiden järjestäytynyttä kaaosta. Koulussa hän valitsi aina ikkunapaikan, jotta saattoi tarkkailla päivän aikana tapahtuvia muutoksia taivaalla.

– Olen syntynyt ihmettelemään. Lähtökohtaisesti taivas on kiinnostanut minua aina.

Kokkolalainen valokuvataiteilija Joni Virtanen syttyi luontokuvaukselle vuonna 1986. Kuva: Mari Hautamäki / YLE

Huomasin pian tähtitieteen harrastusta aloittaessani, että täytyy oppia tarkkailemaan ja tulkitsemaan pilviä.

Joni Virtanen

Vakavaksi harrastukseksi taivaan ja avaruuden ilmiöiden tarkkailu sekä niiden valokuvaaminen kehkeytyi Virtaselle vuonna 1986, kun hän lähti kauas kaupungin valoista katsomaan Halleyn komeettaa.

– Kiikaroidessani yötaivasta huomasin, mitä kaikkea sieltä löytyykään. Siitä kokemuksesta avautui harrastus, jota en ikinä jätä.

Helmiäispilvet hehkuvat pastellisävyjä

Halojen, auringonpimennysten, Kuun, ohikiitävien komeettojen sekä ukkosten kuvaamisen lisäksi Virtanen on kuvannut paljon pilviä: helmiäispilviä, valaisevia yöpilviä ja cumulus- eli kumpupilviä.

– Huomasin pian tähtitieteen harrastusta aloittaessani, että täytyy oppia tarkkailemaan ja tulkitsemaan pilviä.

Helmiäispilvet koostuvat rikkihaposta, typpihaposta ja jääkiteistä. Kauniiden pilvien arvellaan aiheuttavan otsonikatoa. Kuva: Joni Virtanen

Virtasen mukaan parhaiten jopa yli sadan kilometrin korkeudessa syntyviä, valaisevia yöpilviä bongaa loppukesästä.

Tässä harrastuksessa kehittyy väkisin hyväksi sääennustajaksi.

Joni Virtanen

– Niiden syntytapaa ei tarkalleen tiedetä, mutta niiden epäillään liittyvän tulivuorenpurkauksiin, meteoripölyyn tai ilmastonmuutokseen, Virtanen sanoo.

Virtasen mukaan on vielä osittain mysteeri, mikä juuri pohjoisella pallonpuoliskolla aiheuttaa yläilmakehiin valaisevia yöpilviä.

Kauniin värisiä helmiäispilviä syntyy yleensä loppuvuodesta, kun Norjan vuorten yli vyöryy lämmintä ilmaa. Törmätessään vuoristoon, läntiseen ilmavirtaukseen, syntyy vuoristoaaltoja, jotka nostavat alemman ilmakehän kosteuden kylmään stratosfääriin. Siellä ilma härmistyy jääkiteiksi, jotka muodostavat rikki- ja typpihapon kanssa helmiäispilviä.

Luontokokemus kaikille aisteille

Joni Virtanen pakenee usein kaupungin valoja, keskelle hiljaista luontoa, milloin ihailemaan revontulimyrskyä, milloin kuuta tai pyrstötähteä.

– On todella ihmeellistä, kuinka syvän hiljaisessa luonnossa taivas voi olla niin aktiivinen. Joka kerta tuntuu kuin olisin voittanut pääpalkinnon ja luonto esittää upeimman näytelmänsä vain onnekkaille.

Jotkut tilanteet luonnossa ovat olleet niin vaikuttavia, että kuvaaminen on unohtunut. Yksi harvinainen ilmiö jäi tallentamatta: vihreä välähdys (siirryt toiseen palveluun), jota Virtanen oli metsästänyt pitkään.

– Yritin etsiä uutta kuvakulmaa ja säädin kameraa. Ehdin kääntää katseeni ja samassa tilanne oli jo ohi.

Vihreän välähdyksen voi nähdä juuri ennen auringonlaskua tai -nousua. Harvinainen optinen ilmiö johtuu valon siroamisesta ilmakehässä.

Vaikka Joni Virtanen on kuvannut kuun pintaa satoja kertoja, on jokainen kerta hänelle yhä elämys. Kuva: Joni Virtanen

Samaan aikaan helmipöllöt olivat aloittaneet soidinpulputtelun ja hirvet ääntelivät viereisessä kuusikossa.

Joni Virtanen

Joni Virtasen mieleenpainuvin kuvauskokemus on vuodelta 1997 kun hän kuvasi kaverinsa kanssa Hale Bopp -komeettaa.

– Mentiin Ruotsalon Pirskeriin meren jäälle kuvaamaan. Komeetta oli todella selkeästi näkyvissä. Samaan aikaan helmipöllöt olivat aloittaneet soidinpulputtelun ja hirvet ääntelivät viereisessä kuusikossa. Siinä oli niin monta hienoa tekijää, jotka sai vielä jakaa hyvän ystävän kanssa.

Vaikka Virtanen on ottanut tuhansia kuvia taivaasta, kokee hän joka kerta saman innostuksen.

– Jokainen auringonlasku, kuun pinta tai helmiäispilvi on ainutkertainen. Niiden saaminen kuviin on sattumanvaraista. Se vie voimat, jos luontoa yrittää liikaa hallita. Luonto tyhjentää ihmisen roolistaan. Minusta tulee vain havainnoitsija, joka kuvaa maailmaa. Sen hyväksyminen on ollut vapauttavaa, Joni Virtanen sanoo.

Auringon säteet siivilöityvät pilvien raosta meren ylle. Kuva: Joni Virtanen

Harrastus opettaa sääennustajaksi

Päivisin koti-isänä ja iltaisin Lasten ja nuorten kuvataidekoulussa sekä Kokkolan seudun opistossa opettava Joni Virtanen hyödyntää kuvauskeikkoja suunnitellessa muun muassa netin reaaliaikaisia sade- ja ukkostutkia. Esimerkiksi Ursan ylläpitämästä Taivaanvahti-palvelusta saa tietoa muualla Suomessa havaituista ilmiöistä.

– Tässä harrastuksessa kehittyy väkisin hyväksi sääennustajaksi.

Vaikuttavan ilmiön edessä hän kertoo olevansa onnellinen.

– Tuntuu, että saan nähdä ja kokea jotain ainutkertaista: ukkosrintaman voiman, revontulten huimat muodot ja värit, Linnunradan miljoonat tähdet tai pilvettömän taivaan avaruuden. Niissä kaikissa on omat tunnetilansa ja muistot. Ihminen taivaan ja maan välissä on näiden armoilla ja armosta, Joni Virtanen kuvaa.

Joni Virtasen SkyScapes-valokuvanäyttely ja Ilmakehä-työpaja Kokkolan luonnontieteellisessä museossa Kiepissä 9.2.–10.9.2017.

Lähteinä Ursan Taivaanvahti (siirryt toiseen palveluun), Kieppi eli Kokkolan Luonnontieteellinen museo ja Wikipedia.

Tätä aamuista auringonpimennystä kuvaessaan Joni Virtasella oli sikainfluenssa. Kuva: Joni Virtanen