Vuorotteluvapaan suosio väheni merkittävästi

Hakuun tulleet muutokset veloittavat vuorotteluvapaan suosiota. Muun muassa kesto ja jaksotus muuttuivat.

vuorotteluvapaa
Henkilö täyttää vuorottelusopimusta.
Sami Tammi / Yle

Vuorotteluvapaan suosio on vähentynyt huomattavasti vuoden takaisesta tilanteesta. Esimerkiksi Varsinais-Suomen TE-toimistossa käsitellään tammi-maaliskuun aikana vain kolmasosa eli noin sata sopimusta viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

Vuorotteluvapaan haku muuttui viime keväänä (siirryt toiseen palveluun). Vapaata saa pitää vain yhdessä jaksossa, korkeintaan noin puoli vuotta. Aiemmin jopa vuoden vapaa kolmessa jaksossa oli mahdollinen.

Sitä kautta monet ovat saaneet pitkäaikaisen työpaikan.

Seija Tiuttu

Asiantuntija Seija Tiuttu Varsinais-Suomen TE-toimistosta muistuttaa vapaan työllistävistä vaikutuksista.

– Vuorotteluvapaa on edelleenkin ihan toimiva järjestelmä. Työttömille työnhakijoille avautuu hyviä työpaikkoja, ja toisaalta taas pitkän työuran tehneet saavat hengähdystauon työelämästä. Tutkimusten mukaan se on vaikuttava toimenpide jatkotyöllistymisen kannalta. Sitä kautta monet ovat saaneet pitkäaikaisen työpaikan, kertoo Tiuttu.

Vanhat kriteerit toivat sopimusvyöryn

Vuoden 2016 alku oli kiireistä aikaa Varsinais-Suomen TE-toimistossa. Monet halusivat hakea vuorotteluvapaata vanhoilla kriteereillä. Asiantuntijat painivat sopimustulvan kanssa.

– Talkoilla niitä tehtiin, kun vapaata sai hakea vanhojen sääntöjen mukaan. Taustalla oli varmaan se, että vuorotteluvapaata sai pitää jopa kolmessa jaksossa. Jaksottamisen poistaminen on vähentänyt intoa, kertoo Tiuttu.

TE-toimistoon tulee kuitenkin koko ajan kysymyksiä vuorotteluvapaan hakemisesta.

– Moni on halukas jäämään pienelle breikille, tai sitten on muita syitä. Omassa elämäntilanteessa voi olla sellainen tilanne, että pitää saada vähän vapaata.