Trumpin läheinen avustaja syytösten kohteena – "salaisia lupauksia Venäjälle, väärää tietoa varapresidentille?"

USA:n turvallisuusjärjestön salainen puhelunauhoitus saattaa ratkaista Michael Flynnin kohtalon.

Yhdysvaltojen politiikka
Michael Flynn
Michael Flynn Chip Somodevilla / EPA

Valkoisen talon turvallisuusneuvonantaja Michael Flynn on joutunut rajun arvostelun kohteeksi.

The Washington Post (siirryt toiseen palveluun) -lehti paljasti viime viikolla, että Flynn oli tammikuussa, ennen Donald Trumpin virkaanastujaisia, keskustellut Venäjän suurlähettilään Sergei Kisljakin kanssa ulkopoliittiisista asioista.

Keskusteluista saatujen tietojen mukaan Flynn oli väläyttänyt mahdollisuutta, että presidentti Trump voi lieventää Venäjään kohdistettuja pakotteita.

Flynn on eläkkeellä oleva Yhdysvaltain armeijan kenraali ja entinen asevoimien tiedustelupalvelun johtaja. Keskustelujen aikaan hän ei kuitenkaan ollut julkisessa virassa.

Yhdysvaltain lain mukaan yksityisillä kansalaisilla ei ole oikeutta osallistua ulkopolitiikkaan. Maassa tutkitaan nyt, onko Flynn rikkonut lakia.

Valehtelua varapresidentille?

Flynnin tilanne paheni sen jälkeen, kun lehden paljastuksen jälkeen varapresidentti Mike Pence kysyi Flynniltä, pitivätkö lehden tiedot paikkansa. Flynn kiisti asian ja Pence tuki häntä tämän perusteella julkisuudessa.

Tiedot käydyistä keskusteluista ovat kuitenkin vahvistuneet ja Flynn on joutunut tunnustamaan, että keskusteluja on voitu käydä. Hän on pyytänyt anteeksi varapresidentti Penceltä, jonka kerrotaan olevan hyvin ärsyyntynyt jouduttuaan harhaanjohdetuksi.

Presidentti Trump ei ole vielä ottanut täsmällistä kantaa tapaukseen. Hänen kerrotaan seuraavan asiaa tarkasti.

Sanomalehti The New York Timesin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Flynnin ja Kisljakin välisestä puhelinkeskustelusta on ainakin yksi tallennus, jonka on tehnyt ulkomaisia diplomaatteja vakoileva yhdysvaltalainen tiedustelujärjestö. Tällä nauhalla olevat tiedot saattavat ratkaista Flynnin työuran.

Lähde: Reuters