1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pohjoissuomenkarja

Uhanalaisen lapinlehmän maidolle etsitään jalostusmahdollisuuksia

Lapinlehmän maidolle etsitään käyttöä matkailualalla. Lapinlehmiä on maailmassa jäljellä enää tuhat.

Kuva: Anne Tuomivaara / Arktinen keskus

Arktinen keskus on käynnistänyt hankkeen, jossa selvitetään lapinlehmän maidon jatkojalostusmahdollisuuksia. Toiveissa on, että matkailuelinkeino voisi hyödyntää maidosta tehtyjä jalosteita ja samalla kertoa kulttuurihistoriallisesti arvokkaasta alkuperäisrodusta. Lapinlehmän maito on rasvaisempaa kuin valtarotujen karjan maito.

Hankkeen vetäjät Päivi Soppela ja Anne Tuomivaara toivovat yhteydenottoja lapinlehmien omistajilta ja jatkojalostuksesta kiinnostuneilta yrityksiltä, jotta maidontuotannon nykytilanne saadaan selville.

Hankkeen tavoitteena on tukea Lapin maitotilojen kannattavuutta ja lähiruokatuotantoa. Vuoden 2018 loppuun jatkuvaa  "Pohjoissuomenkarjan maidon omaleimaisuuden hyödyntäminen"-hanketta rahoittaa EU :n maatalousrahasto.

Lapinlehmä on pienikokoinen ja usein kokovalkoinen, mikä auttaa karkottamaan mäkäriä. Suomen tunnetuin lapinlehmätila toimii Pelson vankilassa Pohjois-Pohjanmaalla. Vankilan navetassa on ollut lapinlehmiä 80-luvulta lähtien. Nyt niitä on seitsemisenkymmentä.

– Vuosittain 300 000 litraa maitoa lähteä meijeriin, kertoo vankilanjohtaja Ville-Veikko Pohjola. Lehmien hoidosta vastaavat vangit.