1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. eutanasia

Kuolevia potilaita hoitavat lääkärit vastustavat eutanasiaa muuta lääkärikuntaa voimakkaammin

Eutanasian kannattajat painottavat ihmisen oikeutta päättää kuolemastaan. Vastustajat taas pelkäävät eutanasian perusteiden höltymistä ajan myötä.

eutanasia
Sairaalan pyjamaan pukeutunut nainen kävelee sairaalan käytävällä.
Kalevi Rytkölä / Yle

Vain joka kuudes kuolevien potilaiden kanssa tekemisissä oleva lääkäri kannattaa eutanasian laillistamista. Tämä selviää Lääkäriliiton tammikuussa tekemästä kyselystä.

Kyselyyn vastasi 290 kuolevia potilaita hoitavaa lääkäriä. Vastanneista lähes jokainen oli hoitanut kuolevia potilaita yli viisi vuotta.

64 prosenttia vastanneista vastustaisi eutanasian sallivaa lakia. Lääkäriliiton tiedotteen mukaan eutanasian laillistamisen vastustus oli kyselyssä voimakkaampaa kuin lääkärikunnassa keskimäärin.

Muutaman vuoden takaisen kyselyn mukaan noin puolet lääkäreistä on eutanasian salllimisen kannalla.

Lääkärillä on vastuu myös hoidon kustannuksista. Esimerkiksi pitkäaikaissairaiden tai vanhusten hoito voi olla yhteiskunnalle kallista.

Heikki Pälve

Lakia vastustaneiden mukaan eutanasian salliminen voisi vaikuttaa esimerkiksi yhteiskunnan asenteisiin vanhuuden, sairauden tai vammaisuuden vaatimiin kustannuksiin. Vastustajat pelkäsivät myös sitä, että eutanasian perusteet höltyisivät ajan myötä.

– Lääkärillä on vastuu myös hoidon kustannuksista. Esimerkiksi pitkäaikaissairaiden tai vanhusten hoito voi olla yhteiskunnalle kallista, sanoo Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve. Lääkäriliitto on vastustanut eutanasia-aloitetta monissa yhteyksissä.

Lääkärien ja tavallisten kansalaisten näkemykset eroavat

Eutanasian laillistamisen kannalla olevat lääkärit perustelivat näkemystään muun muassa sillä, että eutanasia olisi keino poistaa tai vähentää kärsimystä. Lääkärit painottivat myös ihmisen oikeutta päättää omasta kuolemastaan. Yksi tutkimukseen vastanneista on ylilääkäri Juha Hänninen.

– Mielestäni ihmisen on oikeus saada kuolinapua siinä tilanteessa, jos mikään muu ei auta. En voi lääkärinä jäädä katsomaan ihmisen kärsimystä, jos en voi häntä auttaa.

Lääkärien näkemys eutanasian laillistamisesta poikkeaa selvästi siitä, mitä mieltä suomalaiset asiasta ovat. Ylen ja Taloustutkimuksen kyselyn mukaan 73 prosenttia suomalaisista sallisi eutanasian. Noin joka seitsemäs ei hyväksy eutanasiaa.

Eutanasian eli armokuoleman sallimisesta Suomessa julkistettiin kansalaisaloite marraskuussa 2016. Aloite keräsi yli 63 000 kannattajaa (siirryt toiseen palveluun).

Saattohoidolle risuja ja ruusuja

Saattohoidon tila saa Lääkäriliiton tekemässä kyselyssä hyvän arvosanan.

Kuolevia potilaita hoitavista lääkäreistä yli puolet arvioi saattohoidon tasoksi vähintään 8, kun arvosteluasteikko oli 0–10. Lääkärien mukaan saattohoitoa on kehitetty viime vuosina huomattavasti.

Saattohoidossa on kehityksestä huolimatta edelleen ongelmia. Muun muassa hoitoon siirtymisen viivästyminen, saattohoitopaikkojen vähäinen määrä sekä koulutuksen puute nousevat esiin lääkärien mainitsemista epäkohdista.

Yli 70 prosenttia kyselyyn vastanneista lääkäreistä toivoisi Suomeen saattohoitolakia, jonka myötä hoitoon pääsisi jokainen sitä haluava tai tarvitseva.

Juttua täsmennetty 13.2. klo 15.52 : Lisätty tieto siitä, että Lääkäriliitto on vastustanut eutanasia-aloitetta monissa yhteyksissä.

Juttua täsmennetty 14.2. klo 7.36: Lisätty tieto siitä, että muutaman vuoden takaisen kyselyn mukaan noin puolet lääkäreistä on eutanasian salllimisen kannalla.

Lue seuraavaksi