Kauppakamarit: Teslan akkutehtaalle tarjottava muitakin vaihtoehtoja kuin Vaasa

Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan kauppakamarit pitävät Teslalle toiminnallisesti parhaana sijoittumispaikkana Kaakkois-Suomea.

Tesla Motors
Kalifornialaisyritys Tesla valmistaa sähköautoja.
Kalifornialaisyritys Tesla valmistaa sähköautoja.Yle

Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan kauppakamarit pitävät Kaakkois-Suomea parhaana vaihtoehtona Teslan akku- ja autotehtaan sijaintipaikaksi. Niiden mielestä Suomen on tarjottava tehtaan sijaintipaikaksi useampia vaihtoehtoja, koska Teslan tarkat vaatimukset eivät ole tiedossa. Työ- ja elinkeinoministeriö on aiemmin ilmoittanut (siirryt toiseen palveluun) kantanaan, että se suosii sijoituspaikaksi Vaasaa.

Kauppakamarit perustelevat yhteisessä kannanotossaan, että tehtaalle löytyy taloudellisesti ja toiminnallisesti potentiaalisin paikka Kaakkois-Suomesta. Seudulta löytyy Teslalle parhaat logistiset ratkaisut HaminaKotkan sataman ja Kouvolan rautatieyhteyksien avulla. Kaakkois-Suomessa toimii valmiiksi suurten teollisten toimijoiden verkosto, joka on valmis ottamaan vastaan uusia toimijoita.

Lisäksi perusteluissa mainitaan muun muassa uusiutuvien energiamuotojen käyttö, työvoiman saatavuus ja asuinympäristön kehittäminen.

Yhden vaihtoehdon taakse asettuminen on kauppakamarien mukaan haitallista

Elinkeinoministeriö aikoo esittää Teslalle akkutehtaan sijoittamista Vaasaan tai sen lähialueelle. Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan kauppakamarien näkemyksen mukaan Suomi ei valtiona voi tarjota Teslalle vain yhtä vaihtoehtoa. Jos valtio asettuu tukemaan vain Vaasaa, vaarantaa se vakavasti Suomen mahdollisuuden kilpailla muita maita vastaan.

Tesla on ilmoittanut, että se rakentaa Eurooppaan miljardeja euroja maksavan akkutehtaan lähivuosina. Yhtiöllä on jo Yhdysvalloissa yksi Gigafactory, joka tekee akkuja muun muassa sähköautoihin.