Sari Raassina: "Eläkeasiossa sukupolvien välinen sopimus tärkeä"

Nyt työelämään tulevasta sukupolvesta on myös huolehdittava, Ylen Savo-Karjalan kansanedustajatentissä haastateltu Raassina tähdentää.

Eläkelait
Sari Raassina.
Anna Ronkainen / Yle

Ikääntyvälle sukupolvelle pitää turvata oikeudenmukainen eläkekertymä, sanoo kokoomuksen kuopiolainen kansanedustaja Sari Raassina.

Kansalaisaloite työeläkeindeksin palauttamisesta (siirryt toiseen palveluun) takaisin palkkatasoindeksiksi oli ensimmäisen kerran eduskunnan täysistunnossa viime viikolla, lähetekeskustelun päätteeksi se lähetettiin sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsittelyyn.

Valiokuntaan kuuluva Raassina pitää hienona, että eläkeasia on nostettu esiin kansalaisaloitteessa ja samalla turuille ja toreille keskustelun kohteeksi. Hän ei kuitenkaan itse kannata aloitetta.

– Eduskunnassa vallitsee aika vahva yksimielisyys siitä, että ainakaan kansalaisaloitteen mallin mukaisesti meillä ei ole mahdollisuutta lähteä korjaamaan eläkejärjestelmäämme ja jos olen eduskuntakeskustelua oikein kuullut, siellä on vain yksittäisiä edustajia, jotka kokevat sen mahdollisena. Luulen, että äänestystulos tulee olemaan aika selvä.

Kansalaisaloitteen takana ovat sosiaalidemokraattien entinen kansanedustaja Kimmo Kiljunen ja senioriliike. Ajatus on, että purkamalla vuonna 1995 tehty ja tuolloin väliaikaiseksi aiottu päätös eläkkeiden taitetusta indeksistä saadaan palkkojen tahdissa nousevien eläkkeiden myötä helpotettua eläkeläisten talousahdinkoa ja samalla luodaan myös voimakas lisäpotku talouteen eläkeläisten lisääntyvän kulutuksen myötä.

Toinen vahvoja mielipiteitä herättävä asia on alkoholilain kokonaisuudistus, joka on tuomassa nykyistä vahvemmat oluet ja siiderit ruokakauppoihin.

– Olen alkoholilain kokonaisuudistuksen puolella vähän "pitkin hampain". Hyvää on, että pystymme parantamaan yritysten toimintaedellytyksiä ja vähentämään byrokratianormitusta, mutta alkoholituotteiden saatavuuden lisääntyminen on minulle vaikea asia.

Raassina on huolissaan arkipäiväisestä humalahakuisesta juomisesta, johon pitää suhtautua vakavasti.

Kireän sote-aikataulun osalta Raassina sanoo toivovansa parasta.

– Meillä ei ole vara viivyttää sotea. Sitä kautta, kun pystymme tehostamaan palvelujärjestelmäämme, meille jää enemmän jaettavaa muihin hyvin vointipalveluihin – ja kenties sitten myös eläkkeisiin.