Lapset kertovat: Ystävyys tuntuu sydämessä ja päässä – katso video

Mikkelin Peitsarin päiväkodin esikoululaiset tietävät, mistä tunnistaa tosi ystävän. Ystävä saa hymyilemään ja ottaa mukaan leikkeihin.

ystävyys
Petrus Juuti ja Ida Nirkkonen
Mikkelin Peitsarin esikoululaiset kertovat, mistä ystävän tunnistaa.

Hyvää ystävää on mukava halata. Hyvän ystävän tunnistaa siitä, että hän on kiltti ja ottaa mukaan leikkeihin. Tätä mieltä ovat Mikkelin Peitsarin päiväkodin esikoululaiset, ja tarkempi pohdinta kirvoittaa lisääkin aidon ystävyyden tunnusmerkkejä.

– On se varmaan silloin ystävä, jos siihen rakastuu. Vähän niin kuin naisystäväkin on, miettii Kaarlo Kokkonen.

– Sisu on mun poikaystävä. Niin se on mun paras ystävä. Hymyilyttää, sanoo Melina Valentin.

Ajatus siitä, että ei olisi ystäviä, kääntää eskarilaisten kulmia kurttuun. Yksin jääminen tuntuisi pahalta. Kun toimittaja kysyy neuvoa, miten uusia ystäviä voisi saada, vastaukset ovat käytännöllisiä. Lapset ehdottavat, että voisi kertoa oman nimensä ja pyytää leikkimään. Jos on muille reilu ja ystävällinen, saa ystäviä.

Mutta missä ystävyys tuntuu? Osa eskarilaisista taputtaa vatsaansa vastaukseksi, mutta tunteita löytyy muualtakin.

– Se tuntuu päässä mulla ainakin. Näen sen aivoissa, kertoo Iivari Torikka.

– Mullakin, sanoo Mohamad Aweid.

– Sydämessä se tuntuu eniten. Esimerkiksi niin kun vaikka näen mun pehmolelun, niin musta heti alkaa tuntua siltä, että voisin ottaa sen mun käteen, kun se tuntuu niin ihanalta, kuvailee Kaarlo Kokkonen.

Ystävänpäivää vietetään yhdessä vanhusten kanssa

Mikkelin Peitsarin päiväkodin lapset viettävät ystävänpäivää yhdessä läheisen Pappilanpuiston palvelutalon asukkaiden kanssa. Yhteisen juhlan perinne saa jatkoa muutaman vuoden tauon jälkeen.

– Meillä on ystävänpäiväjuhlat, leikimme perinneleikkejä, on yhteislaulua ja tietysti kahvia ja mehua. Pappilanpuiston asukkaat ovat toivoneet, että ainakin Päivänsäde ja menninkäinen lauletaan, kertoo esikoulunopettaja, päiväkodin varajohtaja Leena Heikkinen.

Ystävänpäivää on tuttuun tapaan edeltänyt askartelu ja esitysten harjoittelu, mutta ystävyydestä päiväkodissa puhutaan melkein joka päivä.

– Jos joku jää leikkien ulkopuolelle, se on tosi traagista. Meidän aikuisten tehtävä on huolehtia, että kaikilla on ystäviä, eikä ketään jätetä yksin. Siksi kannustamme ottamaan kaikki mukaan leikkeihin. Toisaalta joskus pitää saada leikkiä myös sen parhaan kaverin kanssa kahden, sanoo Heikkinen.