Tiedätkö timanttisi alkuperän? Finnwatch: Suomalaisyritykset valvovat vastuullisuutta huonosti

Finnwatchin mukaan vain Kanadasta tuotavat timantit ovat jäljitettävissä kaivoksille asti.

Kotimaa
timanttisormus
Kiyoshi Ota / EPA

Finnwatchin mukaan Suomessa myytävien timanttien alkuperä voi olla karu. Järjestö on selvittänyt suomalaisilta korualan yrityksiltä (siirryt toiseen palveluun), miten ne varmistavat maahantuotujen timanttien sosiaalisen vastuullisuuden.

Finnwatchin mukaan timanttien tuotannossa on merkittäviä ihmisoikeusongelmia.

Järjestön selvityksen perusteella vastuullisuusvalvonta on suomalaisyrityksissä heikkoa: suurin osa kyselyyn vastanneista yrityksistä ei ole tietoisia, mistä maasta heidän markkinoimansa timantit on kaivettu.

Järjestön mukaan jalokivialan yritykset eivät myöskään muutamaa poikkeusta lukuunottamatta kerro verkkosivuillaan mitään tietoja mahdollisesta vastuullisuuslinjauksesta tai toimintaohjeista.

Kysely lähetettiin 36 yritykselle, joista 14 kertoi tietoja. Kyselyssä oli mukana timanttien maahantuojia, tukkureita, koruvalmistajia ja kultasepänliikkeitä.

Sisarjärjestö raportoi Kongon lapsityövoimasta

Suomalaisyritykset käyttävät selvityksen mukaan hiomoita Belgiassa, Intiassa ja Israelissa. Finnwatchin mukaan suomalaiset yritykset ostavat timantteja tavallisesti myös timanttipörsseistä ja tukkureilta.

– Vain yksittäiset Kanadasta tuotavat timantit ovat jäljitettävissä kaivoksille asti. Suomeen saattaa päätyä epäinhimillisissä oloissa tuotettuja timantteja Keski-Afrikan tasavallasta, Zimbabwesta tai Kongon demokraattisesta tasavallasta, sanoo Finnwatchin tutkija Anu Kultalahti tiedotteessa.

Finnwatch kertoo tiedotteessa ruotsalaisen sisarjärjestön tuoneen esiin (siirryt toiseen palveluun) timanttikaivosten karut työolot Kongon demokraattisessa tasavallassa. Kaivoksissa työskentelee heidän mukaansa noin 8 000 lasta, joille tehdään esimerkiksi seksuaalista väkivaltaa.

Finnwatchin mukaan suurin osa suomalaisyrityksistä vetoaa huonossa valvonnassa alan omiin heikosti valvottuihin vastuullisuusperiaatteisiin. Järjestön mukaan suomalaisyritysten etujärjestöjen pitäisi ottaa entistä enemmän vastuuta timanttialan vastuullisohjelmien edistämiseksi.