Kuntavaaliehdokkaita haetaan kuumeisesti – netissä voi ilmoittautua, mutta lopullinen valinta tehdään haastatteluissa

Puolueet hiovat vielä kynsiään huhtikuun kuntavaalien ehdokashankinnassa.

kuntavaalit
Kuntavaalit järjestetään huhtikuussa 2017.
Kuntavaalit järjestetään huhtikuussa 2017. Ehdokasasettelu päättyy 28.2.2017 klo 16.00.Jani Ilola / Yle

Vihreiden puoluesihteeri Lasse Miettinen on innoissaan lähestyvistä kuntavaaleista. Mukaan on tulossa ennätysmäärä ehdokkaita.

– Usea ihminen on ottanut yhteyttä, kun on huolissaan maan nykymenosta. He sanovat haluavansa tehdä enemmän kuin äänestää. Edellisellä kerralla vihreillä kuntavaaleissa oli 2 300 ehdokasta, ja nyt rikotaan tämä ennätys. Me olemme edellä aikataulusta, siltä näyttää, kertoo puoluesihteeri Miettinen.

Nyt rikotaan tämä ennätys.

Lasse Miettinen

Vihreät hakee nettisivuillaan monen muun puolueen ohella ehdokkaita kuntavaaleihin. Ilmoittautumisia tulee myös puhelimitse ja henkilökohtaisten tapaamisten myötä.

– Jokaisen ehdokkaan kanssa on tärkeää keskustella vaaliteemoista ja etsiä vahvuuksia, kertoo Miettinen.

Hallitus vs. oppositio

Perussuomalaisten Pohjois-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Ahti Moilanen kertoo, että ehdokastavoitteessa ollaan yli puolivälissä.

– Tavoite on kova, 400 ehdokasta piirin alueella. Kiirettä pitää viimeiset viikot.

Pohjois-Pohjanmaalla on huomattu, että netin kautta ei uusia ehdokkaita tahdo löytyä.

Netti on nuorempien juttu.

Ahti Moilanen

– Netti on nuorempien juttu.nuorempien juttu. Parhaiten värväys onnistuu, kun keskustellaan kasvokkain turuilla ja toreilla ja jaetaan lentolehtisiä, kertoo Moilanen.

Vaikka kuntavaaleissa keskitytään paikallisiin asioihin, niin valtakunnan politiikka heijastuu vaalitaistoon.

– Hyvin herkästi meitä syytetään takinkäännöstä. On tässä tehty hyviäkin päätöksiä hallituksessa ollessa, puuskahtaa Moilanen.

Sote kummittelee taustalla

Kuntavaalien jälkeen ollaan tilanteessa, jossa sosiaali- ja terveysuudistus tuo muutoksen kuntatason päätöksentekoon. Sote kummittelee kuntavaaliehdokkaiden mielissä.

Mietityttäähän se.

Ahti Moilanen

– Mietityttäähän se. Meillä Utajärvellä kunnan budjetista siirtyy 60 prosenttia soten myötä pois. Lopun 40 prosentin osalta mietitään, paljonko tarvitaan esimerkiksi henkilöstöä ja hallintoa. Päätettävää riittää jatkossakin, kertoo Perussuomalaisten Pohjois-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Ahti Moilanen.

Vihreissä ollaan innoissaan sote-uudistuksen myötä muuttuvasta kuntapäätöksenteosta.

Kunta on maksuautomaatti sote-asioissa.

Lasse Miettinen

– Monessa kunnassa on koettu, että kunta on maksuautomaatti sote-asioissa. Nyt kun sote poistuu valtuustojen päätöksenteosta, niin maan keskeiset asiat, kuten koulutus ja sivistys, ympäristö ja työn edistäminen nousevat uuteen arvoon, kertoo Vihreiden puoluesihteeri Lasse Miettinen.

Puolueen ja valitsijayhdistyksen tulee toimittaa ehdokaslistansa tai ehdokashakemuksensa kunnan keskusvaalilautakunnalle viimeistään 28.2.2017 kello 16 mennessä.

Korjaus 8.35: Muutettu kuntavaaliehdokkaiden määrä 2500:sta 2300 ehdokkaseen.