Kotka ravistelee itseään irti talouskriisistä – "Sähköosakkeiden myynnistä saadut rahat korkoa kasvamaan"

Kaupunginjohtaja pitää yllä ajatusta Etelä-Kymenlaakson kuntaliitoksesta.

Kotka
Kotkan Kantasatama joulukuussa 2013
Kotkan Kantasatama joulukuussa 2013.Juha Korhonen / Yle

Kotkalla riittää tekemistä lähivuosina kaupungin talouden saamisessa kuntoon. Uusia työpaikkoja kaivataan kipeästi.

– Vanhuspainotteinen kaupunki sekä Kotkan suurtyöttömyys ovat vaikuttaneet siihen, että kaupungin talous on epätasapainossa, kuvailee kaupunginjohtaja Henry Lindelöf.

Samaa kertoo myös Ylen Kuntatutka.

Kotkan tappiollinen taloudenpito on kasvattanut kaupungin alijäämiä viime vuosina yli 40 miljoonaan euroon.

– Esimerkiksi Kotkalla on ollut kasautunutta alijäämää monta vuotta peräkkäin taseessa. Vuoden 2015 tilinpäätöstiedoilla Kotkassa täyttyi käytännössä viisi kuudesta kriisikunnan kriteeristä, sanoo kuntatalouden asiantuntija ja hallintotieteiden tohtori Eero Laesterä Perlacon Oy:stä.

Sähköosakekaupoista helpotusta

Kuntatalous on viime vuoden tilinpäätösarviotietojen mukaan menossa parempaan suuntaan. Kuntaliitto (siirryt toiseen palveluun)muistuttaa kuitenkin, että valtionosuudet ja verotulot heikkenevät tänä vuonna.

Kuntatalouden asiantuntija Laesterä pitää tunnelmia myös kaksijakoisina.

– Peruskunnat ovat parin kolmen viime vuoden aikana pystyneet sopeuttamaan toimintaansa tosi paljon. Tämä ei kuitenkaan näytä riittävän, koska tulokehitys on niin hemmetin huono.

Laesterä arvioi, että yli sata kuntaa tekee alijäämää.

Jatkossa lähellä kriisikunnan rajoja uivalla Kotkalla on mahdollisuus parantaa talouttaan.

Kaupunki saa myymistään Kymenlaakson Sähkö Oy:n osakkeista runsaat 70 miljoonaa euroa.

Kaupunginjohtaja Henry Lindelöf on ainakin yhdellä mittarilla valmis heittämään romukoppaan Kotkan tilanteen kriisikuntana.

– Alijäämä on jatkossa sitä luokkaa, että Kotka ei ole kriisikunta kymmeneen vuoteen.

Kaikki mittarit eivät silti jatkossakaan näytä kaupungille positiivisia merkkejä.

– Asukasta kohti lasketulla lainamäärällä emme ole kilpailukykyisiä, myöntää Lindelöf.

Osakekaupparahat tuottamaan

Kotkassa mietitään jo, mihin kaupunki käyttää Kymenlaakson Sähkön osakkeiden myynnistä saatavat rahat. Kaupunginjohtaja Lindelöfin mielestä 70 miljoonaa euroa on niin valtava summa, että sille on saatava lisäarvoa. Lindelöf sijoittaisi osakekaupoista saatavista rahoista noin puolet.

– Voisimme esimerkiksi lainata satamaosakeyhtiölle Mussalon syväsataman laajennukseen jonkin määrän 4-5 prosentin korolla. Se olisi viiden tai kuuden vuoden päästä tuottava investointi, pääoma ei vaarantuisi eikä sijoitus kasvattaisi kaupungin lainamäärää.

Lindelöfin mielestä keskustelu sijoittamisesta pitää saada nopeasti käyntiin. Rahat kaupunki saa osakekaupoista kesällä. Huhtikuun alussa valittavalle uudelle valtuustolle asiaa ei kokonaan jätetä.

– Itse lähtisin siitä, että linjaukset rahojen käytöstä pitää hyvissä ajoin keskustella jo vanhassa valtuustossa.

Kuntaliitos Etelä-Kymenlaaksoon?

Henry Lindelöf valmistelee Kotkalle vielä ensi vuoden talousarvion. Kuluvan vuoden jälkeen hän aikoo jäädä eläkkeelle. Viisitoista vuotta Kotkaa johtanut Lindelöf näkisi mielellään Etelä-Kymenlaakson yhdistyvän yhdeksi kunnaksi.

– Kotka-Hamina seutu ei pärjää viitenä kuntana kilpailussa Kouvolan, Porvoon ja Päijät-Hämeen kanssa. Hynttyyt on saatava yhteen.

Lindelöfin mielestä seuraavalla valtuustokaudella pitäisi saada kuntaliitosselvitys, lupaukset palveluiden säilymisestä pikkukunnissa sekä päätös yhteenliittymisestä.

– Kuntavaaleihin neljän vuoden kuluttua voitaisiin jo mennä yhtenä kuntana.

Yle Kotka selvittää Kymenlaakson kuntien puheenaiheita ja ihmisten odotuksia tulevilta päättäjiltä kevään kuntavaalien lähestyessä. 14. helmikuuta on vuorossa Kotka. Kierros päättyy 16.2. Kouvolaan.