Hyppää sisältöön

Yhdysvalloissa neljännesmiljoona lapsiavioliittoa kymmenessä vuodessa

Avioliiton alaikäraja on useimmissa osavaltioissa 18 vuotta. Ikärajasta ei kuitenkaan pidetä kiinni.

Kuva: Patrick Pleul / EPA

Lapsiavioliittoja solmitaan Yhdysvalloissa edelleen melko paljon, kirjoittaa Washington Post (siirryt toiseen palveluun) -lehti.

Unchained At Last (siirryt toiseen palveluun) -järjestön keräämien tietojen mukaan Yhdysvalloissa solmittiin 167 000 avioliittoa, jossa toinen osapuoli oli alle 18-vuotias vuosina 2000–2010. Tiedot on kerätty 38 osavaltiosta.

Useimmiten alaikäinen on tyttö, joka avioituu 18-vuotiaan tai sitä vanhemman miehen kanssa. Washington Postin mukaan nuorimmat Yhdysvalloissa avioituneet ovat olleet 12-vuotiaita.

Useimmissa osavaltioissa avioliiton alaikärajaksi on asetettu 18 vuoden ikä. Ikärajasta on mahdollista kuitenkin poiketa monissa osavaltioissa esimerkiksi vanhempien antaman luvan perusteella.

Jopa 250 000 lapsiavioliittoa

Avioituneiden alaikäisten todellinen määrä oli paljon suurempi kuin Unchained At Last -järjestön laskema luku.

12 osavaltiota ei pystynyt toimittamaan tietoja alaikäisten avioliitoista. Washington Post arvioikin, että lähes 248 000 alaikäistä avioitui Yhdysvalloissa vuosina 2000–2010.

Kolmannes alaikäisistä tytöistä avioitui vähintään 21-vuotiaan miehen kanssa.

Usein ikäero on ollut suurempi kuin rikoslain suojaikä seksuaaliselle kanssakäymiselle.

Esimerkiksi Idahossa yli 18-vuotias, joka harrastaa seksiä alle 16-vuotiaan kanssa, voidaan tuomita enimmillään 25 vuoden vankeuteen. Kuitenkin osavaltiossa oli 55 avioliittoa, joissa alle 16-vuotias tyttö avioitui yli 18-vuotiaan miehen kanssa.

USA tuomitsee, osa poliitikoista sallii

Alaikäisenä solmittujen avioliittojen tiedetään vaikuttavan monin tavoin haitallisesti terveyteen, koulutukseen ja lisäävän muun muassa perheväkivallan riskiä.

Silti jotkut amerikkalaiset poliitikot vastustavat lapsiavioliittojen kieltämistä. He pelkäävät täyskiellon rajoittavan uskonnonvapautta. Lisäksi elää käsitys, että avioliitto on ratkaisu teiniraskauksiin.

Osavaltiotason päätöksentekijöiden ajattelutapa on ristiriidassa Yhdysvaltojen ulkopolitiikan kanssa. Yhdysvallat ajaa voimakkaasti lapsiavioliittojen ja pakkoavioliittojen ehkäisemistä.

Yhdysvaltojen ulkoministeriö on tuominnut voimakkaasti alaikäisten avioliitot ulkomailla. Kehitysmaissa joka kolmas tyttö on avioitunut ennen 18 ikävuottaan.

Unchained At Last -järjestö kertoo, että lapsiavioliittoja tapahtuu lähes kaikkien Yhdysvaltojen uskontokuntien piirissä.

Järjestö tuntee tapauksia kristittyjen, juutalaisten, muslimien ja myös uskonnottomien yhteisöjen parista.

Usein vanhempien syynä alaikäisen avioliiton sallimiseen ovat kulttuuriin liittyvät tai uskonnolliset syyt.

.
.