1. yle.fi
  2. Uutiset

Testauspäällikkö yli sadan dopingtestin MM-kisoista: "Ainahan yrittäjiä löytyy"

Lahden MM-kisoissa tehdään ainakin 126 dopingtestiä. Kaikilta testattavilta otetaan virtsanäyte, mutta verinäytteiden määrästä FIS ei etukäteen kerro.

Hiihdon MM 2017
Katja Huotari testauspäällikkö ADT
Katja Huotarin harteilla on dopingnäytteiden otto Lahden MM-kisoissa.Juha-Petri Koponen / Yle

Lahden MM-kisoissa järjestetään yhteensä 21 kilpailua ja vajaassa parissa viikossa tehdään vähintään 126 dopingtestiä. Dopingtestiin päätyvät automaattisesti kisan neljä parasta, sekä lisäksi kaksi arvalla valittavaa urheilijaa.

– Kuusi testiä kisaa kohti on minimi, mutta mikäli Kansainvälinen hiihtoliitto FIS haluaa, testejä tehdään enemmän, kertoo Suomen antidopingtoimikunnan ADT:n testauspäällikkö Katja Huotari.

Dopingtestissä kaikilta otetaan virtsanäyte. FIS kerää myös verinäytteitä, mutta keneltä ja kuinka paljon niitä otetaan, ei ole kerrottu julkisuuteen. Näytteet tutkitaan rivakalla tahdilla.

– Lukuun ottamatta viimeisen kisaviikonlopun tapahtumia, kaikki näytteet saadaan analysoitua kisojen aikana, vakuuttaa Huotari.

Testaustoiminnassa on mukana yhteensä noin 40 ihmistä.

– Puolet heistä kuuluu varsinaiseen testiryhmään ja loput ovat vapaaehtoisia, jotka saattavat urheilijat näytteenottoon, testauspäällikkö selittää.

ADT:lle tulee testiasema Lahden urheilukeskukseen lähelle suorituspaikkoja. Tiloista löytyvät wc:t, odotustilat sekä näytteiden käsittelyhuoneet. Toiminta ei ole salaista, mutta tarkkaan valvottua, ja työrauhan turvaaminen on tärkeää.

– Testiasema on paikassa, jota ei ole julkisuuteen kerrottu. Näytteet säilytetään lukitussa jääkaapissa, josta ne kuljetaan valvotusti tutkittavaksi Maailman antidopingtoimisto WADAn akkreditoimaan laboratorioon Helsinkiin. Pidämme kirjaa kaikista henkilöistä, jotka käsittelevät näytteitä ja tiedämme sen mukaan, kenellä näytteet ovat milläkin hetkellä olleet hallussaan, sanoo Huotari.

"Panta jalassa voisi olla helpompi"

Kisatapahtumien aikana testit tehdään kisan päättymisen aikana. Urheillija saa käydä kukituksessa ja antaa haastatteluja, mutta valvonnan alla. Urheilijan on myös oltava valmis antamaan näytteet muulloinkin.

– Teemme myös kilpailujen ulkopuolista testausta, muistuttaa testauspäällikkö Katja Huotari.

Yhdistetyn maajoukkueeseen kuuluva Leevi Mutru on viimeisen vuoden aikana ollut neljä kertaa testattavana. Hän ei purnaa valvonnasta, vaikka siitä joskus aiheutuu päänvaivaa.

Leevi Mutru yhdistetty
Juha-Petri Koponen / Yle

– Meidän pitää ilmoittaa säännöllisesti, missä olemme. Joissain paikoissa ei toimi netti, hyvä jos edes puhelin, ja se teettää ylimääräistä työtä, kun yrittää selvittää missä milloinkin on. Joskus tuntuu, että GPS-panta jalassa olisi helpompi systeemi, Lahden hiihtoseuraa edustava Mutru naurahtaa.

Itse testitapahtumista hänellä ei ole pahaa sanottavaa ja ADT:n toimintaa hän arvostaa.

– Yhdistetyssähän kielletyt aineet eivät ole olleet ongelma. Joitain käryjä on joskus ollut, mutta niissäkin on tainnut olla kyse piristeistä, joita on nautittu pitkään venähtäneissä illanvietoissa, Mutru muistelee.

Testimenetelmät kehittyneet

Urheilijamäärässä mitaten Lahden MM-kisat ei ole ADT:lle suurimman kokoluokan tapahtuma, mutta työmäärä on silti huomattava.

– Tapahtuma kestää lähes kaksi viikkoa ja se vaatii resursseja. Samanaikaisesti pitää myös varmistaa, että muu kansallinen testitoiminta ei pysähdy kisojen ajaksi, muistuttaa ADT:n testauspäällikkö Katja Huotari.

Analyysimenetelmät ovat kehittyneet hyvin tarkoiksi viime vuosina ja tuloksia saadaan aiempaa pienemmistä pitoisuuksista. Huotarin mukaan kiellettyihin aineisiin sortuneella onkin suuri kiinnijäämisen riski.

– Yhä pienempiä pitoisuuksia saadaan esille näytteistä. Testausta on myös erittäin vaikea manipuloida. Ainahan yrittäjiä löytyy ja jää nähtäväksi, kuinka paljon heitä on näissä kisoissa, Huotari sanoo.

Lue seuraavaksi